Динкић: Прави разлог за поскупљење градског превоза су губици ГСП „Београд“

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је искључиви разлог за повећање цене градског превоза у Београду покривање губитака које има градско саобраћајно предузеће и апсолутно одбацио да су мере Владе Србије на било који начин утицале на то поскупљење.

Динкић је навео да је градоначелник Београда Драган Ђилас својом данашњом изјавом управо потврдио да је губитак од 20 одсто које има Градско саобраћајно предузеће „Београд“ разлог повећања цене градског превоза.

„Остајем при ономе што сам рекао. Градоначелник Београда Драган Ђилас је овим поскупљењем покушао да смањи део дуга ГСП „Београд“ и то нема никакве везе са мерама Владе које су ступиле на снагу 1. откобра, јер гориво за градско саобраћајно предузеће није поскупело ни један једини динар“, навео је министар Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је објаснио да је цена горива за јавни превоз, градски превоз, таксисте и камионе и аутобусе остала иста, јер је за ове категорије законски уведен повраћај акциза на дизел гориво и прецизирао да се градском саобраћајном предузећу 5 динара акцизе на дизел у потпуности рефундира.

Динкић је оценио да су губици које има ГСП „Београд“ неодрживи и навео да они износе 10 милијарди динара.

„Десет милијарди динара је две трећине губитака „Железница Србије“ које су много већи систем од једног градског комуналног предузећа. Такође, десет милијарди динара је три пута више него што се даје за комплетне руднике са подземном експлоатацијом Ресавица“, навео је министар Динкић као пример.