Динкић позвао привреднике да сами израде предлоге закона

Министар финансија и привреде Млађан Динкић позвао је данас привреднике да сами израде предлоге закона са чијом применом имају проблема у пракси и да их затим предложе Влади.

Динкић је, у уводном излагању на Копаоник бизнис форуму, као пример навео Закон о планирању и изградњи, истичући да ће привредници, уколико буду чекали да Влада направи добар закон, на то дуго чекати.

„Нека се привредници организују и нека направе закон и затим нека га предају Влади по систему кључ у руке“, рекао је Динкић.

Како је истакао, није ствар у томе да у Влади не постоји политичка воља да се поједини закони промене, већ нема довољно знања, односно довољно стручних људи, и није министар тај који може да направи добар закон.

Динкић је на Копаоник бизнис форуму рекао да је аутоиндустрија главни извозни адут Србије и да би у случају договора о бесцаринском извозу аутомобила на руско тржисте у Србију стигао још један страни произвођач аутомобила.

Ове године се очекује да крагујевачка фабрика извезе измедју 110.000 до 160.000 аутомобила, а што ће добрим делом зависити од тога како ће америчко тржисте прихватити нови модел аутомобила из Крагујевца.

Динкић је најавио да ће почетком априла заједно с премијером Ивицом Дачићем путовати у Москву где ће разговарати о могућности бесцаринског извоза аутомобила из Србије на руско тржиште.

Влада Србије је, по речима Динкића, спремна да обезбеди подстицаје за четири индустријска сектора – аутоиндустрију, ИТ сектор, аграр и одбрамбену индустрију.

Динкић је додао да ће подстицаји које је добио Фијат за производњу у Крагујевцу биће омогућени и инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата који ће улагати у пољопривреду Србије, пре свега у канале за наводњавање.

Одбрамбена индустрија може, како је додао, да повуче раст извоза јер је у њу укључен велики број фабрика, али је потребно улагање у истраживање и развој тих компанија. Динкић је најавио да ће разговарати и с представницма НБС и пословних банака како да се обезбеди боља ликвидност привреде повољнијим каматним стопама на позајмице и навео да је значајно пала камата на државне обвезнице, што би требало да се одрази и на снижење камата на кредите које банке дају привреди.

Млађан Динкић је рекао да ће Влада у четвртак усвојити предлог да Србија превремено отплати дуг од 430 милиона долара према једној великој групи поверилаца.

„Већ размишљам да на јесен отплатимо комплетан дуг према тој групи поверилаца, пошто је овај износ половина од укупног дуга“, рекао је Динкић на Копаоник бизнис форуму 2013.

Он је објаснио да је реч о дугу са каматом од 6,77 одсто годишње, што је скупље од камата по којима се Србија тренутно задужује на међународном тржишту. „На тај начин ћемо смањити тако огромне трошкове камата“, додао је он.

Он је рекао да ће држава настојати да тренутно повољније задуживање на међународном тржишту искористи за отплату старих дугова, узетих по знатно вишим каматних стопама.

Динкић је подвукао да ће држава ове године зауставити даљи раст јавног дуга, који не сме прећи 65 одсто БДП-а, а да ће од 2014. јавни дуг почети да пада.