Динкић: Пореска управа почиње унакрсну контролу имовине и прихода

„Министарство финансија и привреде упутиће позив свим грађанима Србије који имају вредност имовине на дан 31. децембар већу од 35 милиона динара да најкасније до 31. марта 2013. године пријаве све своје приходе и имовину, јер након тог периода Пореска управа креће са унакрсном провером имовине и прихода“, изјавио је данас на конференцији у Влади Србије министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је рекао да то законско решење постоји од раније и додао да никада раније није примењивано у нашој земљи.

„Наш циљ је да се на овај начин уведе ред и у ову област, али и да се омогући да држава Србија опорезује имовину која није евидентирана“, оценио је Динкић и објаснио да је позив упућен само оним грађанима који имају вредност имовине већу од 35 милиона динара, као и нерезидентима који у Србији обављају своју делатност.

„Очекујемо да они пријаве своју имовину Пореској управи, у периоду од 15. јануара до 31. марта, након чега ће кренути контрола“, казао је министар Динкић и додао да уколико се у контроли докаже да неко има више имовине него што може да докаже прихода, на сву ту разлику биће обрачуната пореска стопа од 20 одсто и наплаћена.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је изјавио да очекује да ће се грађани у великом броју одазвати на овај позив и истакао да предмет контроле неће бити грађани којима је разлика између имовине и прихода мала, већ они код којих се та разлика мери милионима.

Динкић је најавио да ће Пореска управа добијати и информације од „узбуњивача“ и као сликовит пример навео грађане који пријаве комшију који вози џип, а нема никаве званичне приходе.

Јавни позив са детаљима за подношење ове пореске пријаве који у себи садржи сва потребна објашњења и неопходне податке за пореске обвезнике налази се на сајту Пореске управе www.poreskauprava.gov.rs и Министарства финансија и привреде www.mfp.gov.rs

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће сутра у Скупштини Србије бити изгласан Закон о условном отпису затезних камата у оквиру сета економских закона које је Министарство финансија и привреде предложило. Он је позвао грађане и привреду да искористе шансу коју им пружа овај закон.

„Сви који имају дуг, имају могућност да своју текућу обавезу за новембар и децембар сви измире одмах сада до Нове године, јер на тај начин ће им се замрзнути комплетан дуг, комплетна камата и онда уколико од јануара наставе да редовно плаћају текуће обавезе – предузетницима, малим и средњим предузећима, после годину дана редовног плаћања, биће отписана половина камата, а након истека друге године и друга половина свих затезних камата.

Након тога, они ће моћи главни дуг да отплаћују још на 24 рате“, појаснио је министар Динкић и додао да исто важи и за велика предузећа с тим што ће се њима уколико редовно буду измиривали текуће обавезе, половина затезних камата отписати након 6 месеци, и друга половина после других 6 месеци.

„Од јануара, па надаље, све док се не изврши потпуни отпис затезних камата, мора све редовно да се плаћа. Ако се закасни само у једном месецу, у било ком периоду, макар то било и у 23. месецу, опет се враћају све затезне камате. С једне стране, врло је благонаклон закон у смислу да даје шансу, али и ригорозан за све оне који не искористе ту шансу“, закључио је министар Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да је на јучерашњој седници Владе Србије за в.д. директора Пореске управе Србије именован Иван Симич.

Симич је био две године директор Пореске управе Словеније, од 2006. до 2008. године, када је модернизовао тамошњу пореску управу. Био је такође и председник Европског удружења пореских управа, а осам година за редом у Словенији је од стране стручних часописа и портала проглашен најбољим пореским стручњаком у Словенији.

„Он један од најбољих стручњака у региону. Имао сам прилике неколико месеци са њим да сарађујем као са својим саветником. Имајући у виду да је реформа пореске управе која је прилично бирократизована, учмала и застарела, неопходна, замолио сам господина Симича, да у наредне две године буде на челу Пореске управе, да направимо корениту реформу Пореске управе и њену модернизацију, а да онда јавним конкурсом након две године изаберемо некога ко ће наставити да води Пореску управу“, казао је Динкић и оценио да следи свеобухватна модернизација Пореске управе.

„Циљ нам је да у наредне две године избацимо пет милиона различитих образаца који се данас користе у комуникацији Пореске управе и привреде, да пређемо комплетно на електронско пословање, да порески обвезници немају више потребе да одлазе у Пореску управу и на њене шалтере, а да уместо бројних шалтерских радника појачамо инспекторе Пореске управе“, објасио је Динкић и најавио да ће се модернизација одвијати фазно како би у коначном резултату добили једну од најмодернијих пореских управа генерално.