Динкић: Подстицање инвестиционе потрошње рецепт за излазак из кризе

Министар финасија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да се слаже са нобеловцем Полом Кругманом да је рецепт за Србију подстицање јавних инвестиција, пре свега инвестиција у саобраћајној инфраструктури, као и да проблем Србије није висина јавног дуга него цена задуживања коју Србија високо плаћа.

“Наша политика представља комбиновану политику кресања непотребних трошкова државе, смањивање дефицита и покушај да се створе услови да се у наредном периоду ако морамо, а мораћемо, задужујемо по што нижој цени уз истовремену потрошњу у инвестицјама. Желимо да подстакнемо инвестицону потрошњу, зато и журимо да са кинеском владом што пре склопимо аранжмане за изградњу нових ауто путева у износу од 850 милиона евра”, рекао је Динкић новинарима после Кругмановог предавања у хотелу „Хајат“.

“Оно што у овој ситуацији можемо да учинимо, уз уважавање сугетсија господина Кругмана, јесте да подстакнемо раст извоза. Најбољи начин за то је довођење нових мултинационланих компанија попут Фијата у Србију и ширењем мреже њихових добављача међу српским малим и средњим предузећима”, истакао је Динкић и додао ће један такав Уговор
бити закључен у понедељак у Врању.