Динкић: Опраштање пореског дуга је прошлост

„Очито је да неко у Симпу хоће и јаре и паре. Овде неко жели да не плаћа порез и да остане приватна компанија. То је потпуно апсурдно. Они су веровали да ће их неко политички заштити, али та времена су прошла“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је рекао да се нулта толеранција на неплаћање пореза мора поштовати без изузетка и додао да је то у интересу свих грађана Србије.

„Желимо да свих 5.000 радника у Симпу и даље има посао, али желимо и да им се уплаћују доприноси за њихове пензије и за здравствено осигурање“, казао је Динкић и навео да је министарство месецима уназад предлагало Симпу решење за регулисање пореског дуга.

„Ми Симпу већ месецима уназад предлажемо решење, да се порески дуг претвори у капитал државе, али су га они упорно одбијали. Симпо јесте приватна компанија, али ако жели да остане приватна, онда мора да плаћа порез, јер не можемо дозволити да било која компанија у Србији , било приватна, било државна не плаћа порез“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић и оценио да руководству Симпа смета да да се порески дуг регулише на тај начин.

„Онај ко не плаћа порез не вара државу већ грађане, јер тако мањка новац за образовање, путеве, болнице. Дакле, ми желимо да Симпо настави да ради, јер је важан за југ Србије, али морамо да га уведемо у систем. Не можемо због једне компаније да рушимо комплетан систем државе“, казао је Динкић.

Динкић је додао да је прва опција да Симпо достави захтев за претварање пореског дуга у капитал државе.

„То је прва опција. Друга би била да држава нађе начин да се исплате заостали доприноси људима за здравствено осигурање и за пензије, да би радници Симпа кад крену у пензију исту могли и да добију. Симпо за доприносе дугује 900 милиона динара, а све остало, 5 милијарди динара, је порески дуг. Порески дуг може да се брише, али Симпо онда више неће бити приватна компанија, већ држава постаје већински власник са 65 одсто удела, а мали приватни акционари остају са 35 одсто“, објаснио је Динкић.