Динкић: Омогућити да се грађани лече и у приватним специјалним болницама

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да Републички фонд за здравствено осигурање треба да обезбеди грађанима да се лече и у специјалним болницама у приватном власништву, а не само у државним бањама.

Динкић је данас посетио атомску бању Горња Трепча која је 2008. године успешно приватизована и у коју од тада уложено више од 5 милиона евра.

„Мислим да би Фонд морао да издвоји средства свима којима је непходно лечење, да дођу овде да им се помогне у оваквим објектима који су врхунског квалитета“, изјавио је министар Динкић.

Он је истакао да је намера Министарства финансија и привреде да подстиче развој бањског туризма, без обзира на тип власништва, јер се показало да и специјалне болнице у приватном власништву могу да имају раст запослености и помоћног особља и лекара.

„Било би много боље када бисмо и у другим бањама имали овакве смештајне капацитете и овако добро обучено особље и у наредном периоду ћемо се трудити да у свакој бањи у Србији направимо услове по узору на бању Горња Трепча“, казао је Динкић.

У атомској бањи Горња Трепча лече се оболели од мултипесклерозе која важи за једну од најтежих болести. Бања је добила нову специјалну болницу од 3.000 квадратних метара са 120 лежајева и то је прва приватна специјална болница за рехабилитацију која послује по савременим европским стандардима.

Иначе, атомска бања Горња Трепча је једна од најуспешнијих приватизација у Србији у протеклих неколико година. Број радника у бањи се удвостручио од 2008. године, а уложено је више од 5 милиона евра у модернизацију и изградњу нових капацитета. Бању посећује око 13.000 пацијената годишње од чега је 20 одсто иностраних гостију.