Динкић: Нови пакет мера, уштеда од 32 милијарди динара

Министар привреде и финансија Млађан Динкић изјавио је да је предложио влади пакет мера којим ће бити остварене уштеде у буџета од 32 милијарде динара до краја године. Динкић је наговестио и могућност ребаланса буџета, али није децидно рекао када ће то бити.

Смањење расхода ће бити изведено кроз смањење квота за расходе појединих министарстава, тако да ће она морати да одустану од неких набавки, али се, на пример, планиране субвенције и подстицаји пољопривредницима неће смањивати, рекао је Динкић у емисији “Око”
на РТС-у.

Имајући у виду да су остварени приход од ПДВ-а и од акциза на дуван нижи од планираних, услед пада промета у трговинама и услед раста промета робе у „сивој зони“, расходи буџета биће смањени, што ће омогућити да републички дефицит остане у прихватљивим оквирима од око четири одсто БДП-а, што је за једну трећину ниже него прошле године, рекао је Динкић.

Министарство финансија, како је рекао, планира озбиљнију борбу против „сиве економије“, што је саставни део пореске реформе.

Влада је јединствена по питању пореске реформе, а најављене измене фискалних прописа довешће до праведнијег пореског система, поготову у одређивњу пореза на имовину, и истовремено ће растеритити привреду и појачати стабилност пензионог система, рекао је Динкић.

Он је указао да ће јачање стабилности пензионог фонда ослободити бриге око 1,7 милиона пензионера за сигурност исплате њихових примања, а привреди ће се смањти трошкове.

Власници чија друга некретнина вреди више од 50.000 евра неће бити додатно опорезовани, најавио је Динкић и напоменуо да је на данашњем интерном састанку у Министарству финансија анализирана та одредба у новом закону, с обзиром да око 750.000 некретнина постоји више него што има домаћинстава у Србији.

Динкић је рекао да је намера Министарства била да том мером опорезује оне који су богатији, који имају више некретнина у којима не живе. „Међутим, данас и претходних дана са пуно људи смо причали и схватили да су неки људи те станове наследили, да је сада криза и да не могу да их продају и да би онда тиме погодили не само оне који су богатији, него и један добар део средње класе која има некретнине наслеђене од родитеља, а да просто сада није тржишна ситуација да могу да остваре неку нормалну вредност за њих“, каже Динкић.

Он је рекао да ће изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији бити прописане строге казне за оне који до 30. јуна не пријаве своју имовину, која је вреднија од 35 милиона динара.

У другој половини године кренуће оштра контрола, одноно унакрсна контрола имовине и прихода и опорезовће се значајно сви они који су богатији, посебно они који код којих има одступања у вредности имовине и износа прихода.

Коментаришући жалбе општина да ће новим пореским законима имати мање прихода, Динкић је рекао да ће локалне самоуправе морати да се потруде да доведу нове инвеститоре у своје општине, да брже одобравају дозволе за градњу и да уберу приходе на свом подручју од пореза на имовину.

Говорећи о процени да је Србија изашла из рецесије у првом кварталу, Динкић је рекао да раст привреде од 1,9 одсто у првом кварталу није „бог зна шта“, али је значајан у поређењу са прошлом годином и у односу на друге земље у окружењу, и да је важно да се тај тренд настави и појача.

Као позитиван пример, Динкић је навео велики раст у аутомобилској индустрије, највише захваљујући „Фијату“, чији је извоз у првом кварталу учествовао са 20 одсто у укупном извозу земље, али је рекао да у неким другим гранама ситуација и даље лоша као на пример у грађевинарству.

Осврнувши се на питање јавног дуга Србије, Динкић је рекао да ће јавни дуг до краја године бити око 58 до 59 одсто БДП-а, што је испод границе од 60 одсто – критеријума за високо задужену земљу, подсетивши да је Србија недавно почела да превремено отплаћује скупе кредите из прошлости.

И у наредном периоду Министарство финансија ће узимати јефтиније кредите да отплати скупље зајмове, што раде и друге земље, а крајњи исход биће раздужиавње земље и смањење нивоа јавног дуга од 2014. године, објаснио је Динкић.

Саветница министра за пореска питања Милица Бисић је рекла да ће нових пет закона смањити трошкове привреде за 1,7 милијарди динара годишње, и најавила да ће бити повећан неиопорезиви део зараде са 8.700 на 11.000 динара.

Она је додала да ће Закон о порезу на доходак грађана ступити на снагу чим га усвоји Народна скупштина.

Извор: Танјуг