Динкић: нова инвестиција покренуће развој неразвијене општине Брус

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потисаo је данас са италијанском компанијом Leitner AG Меморандум о разумевању о реализацији пројекта приватно-јавног партнерства за изградњу гондоле која ће повезати Брзеће и Ски центар Копаоник.

Министар Динкић је казао да ће реализација овог пројекта покренути развој читавог региона, а посебно неразвијену општину Брус.

„Ово је први велики пројекат приватно-јавног партнерства у области туризма. Компанија Leitner ће инвестирати у гондолу која ће спојити Брзеће и Копаоник, као и у нову жичару, пратеће стазе и инсталацију за вештачки снег. Укупна инвестиција је вредна 25 милиона евра, од чега изградња гондоле износи око 15 милиона евра. Држава ће обезбедити земљиште и воду за вештачки снег, а остало ће инвестирати италијански партнери. Ово је добар пример сарадње, јер ћемо на овај начин развити неразвијену општину Брус која већ сада има хотелске капацитете, али очекујемо да се још гради и отварају нова радна места“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је казао да ће развојем инфраструктуре на Копаонику та планина постати доступнија грађанима Србије и као и да ће смештај на тој планини бити јефтинији. Он је додао да ће уз све то Србија добити до сада најдужу стазу која ће ићи од врха Копаоника па до Бруса која ће бити прилагођена свим категоријама скијаша.

„Компанија Leitner је једна од две највеће светске компаније које се баве изградњом гондола и жичара, имају годишњи промет од 800 милиона евра и сада су први пут у Србији. Проценили су да Копаоник нуди пуно могућности за одмор и рекреацију и развој туризма и сигурни смо да ће реализација ове инвестиције покренути читав овај крај“, казао је Динкић.

Динкић је рекао да је овај споразум важан за сектор туризма у Србији који бележи годишње око милијарду долара прихода, док је ЈП Скијалишта Србије остварило приходе од 3,5 милиона евра на годишњем нивоу. Он је додао да је циљ да се унапреди туристичка и скијашка инфраструктура.

Ски центар Копаоник има више од 50 км уређених стаза за алпско скијање и 12 км стаза за нордијско скијање. Све стазе су повезане системмом од 24 жичаре, а читав ски центар покривен је системом за вештачко оснеживање.