Динкић: Нећемо чекати проблеме да се сами реше, већ ћемо их активно нападати

„Наша стратегија је да у наредних годину и по дана изведемо Фабрику каблова Јагодина из процеса реструктурирања, да постане самоодржива компанија која запошљава више од 2.000 људи, која ће имати савремену опрему и држава ће помоћи ту модернизацију“, изјавио је данас у министар финансија и привреде Млађан Динкић који је у Јагодини са директорима Телекома, ЕПС-а и РТБ Бор посетио Фабрику каблова.

Динкић је рекао да држава има стратегију оживљавања гиганата из бивше Југославије у које се деценијама ништа није улагало и додао да је циљ да таква предузећа након модернизације постану самоодржива.

„Данас смо договорили са руководством Фабрике калбова да се ове године инвестира 5 милиона евра у нову опрему и следеће још 5, тако да са 10 милиона евра инвестиција значајно модернизујемо ову фабрику како би остварила још веће приходе и на домаћем тржишту и од извоза“, рекао је Динкић.

Фабрика каблова у Јагодини је прошле године извезла производа у вредности од око 18 милиона евра, а модернизацијом опреме извоз би могао већ од ове године да порасте на 23 милиона евра.

Министар Динкић се посебно осврнуо на положај запослених у фабрици.

„Овде ради 2.150 радника и ми желимо њима да дамо извесну будућност, а онима који чекају посао да дамо шансу да га и нађу у овој фабрици. Зато прво морамо да уложимо и повећамо продуктивност ове компаније“,
казао је Динкић и изразио задовољство што ће држава са градом Јагодина и стручним инжењерима из фабрике заједнички поставити ову фабрику на ноге.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић захвалио се и директорима Телекома, ЕПС-а и РТБ Бора што су присуствовали данашњем састанку у Фабрици калбова Јагодина и позвао их да наши домаћи велики системи купују производе ове фабрике.

„Јако је важно да домаће велике компаније купују домаће производе. Да бисмо ми нешто могли да продамо странцима, најпре те производе морају да купују наше јавне домаће компаније, а са овим новим инвестицијама ми ћемо помоћи да се гарантује и озбиљан квалитет производа“, закључио је Динкић.