Динкић: ММФ у Србији 13. новембра

“Мисија ММФ-а долази у Србију 13. новембра како би обавила уводне разговоре, уочи разговора о новом аранжману који се очекују у јануару и фебруару наредне године”, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је, на деветој Рајфајзен привредној конференцији, рекао да ће у новембру бити обављена прва фаза разговора и да ће мисија ММФ-а боравити у Србији око недељу дана, после чега следе евентуални разговори о новом аранжману. Он је оценио да је долазак ММФ-а у Србију сигнал да је за 2013. урађен добар буџет и додао да ће се са представницима те институције разговарати и о средњерочним структурним реформама.

Динкић је рекао и да Србија има довољно новца да се финансира и без помоћи ММФ-а, напомињући да је Министарство финансија и привреде било у сталном техничком контакту са мисијом Фонда када је ређен буџет за 2013. годину.
Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је да је интервенцијом владе избегнут банкрот земље и додао да ће наредне године привредни раст бити најмање два одсто бруто домаћег производа (БДП).

„Земља је била на корак од банкрота. Расходи за камате за отплату јавног дуга расле су таквом прогресијом да би без мера финансијске консолидације Србија била доведена у ситуацију која је слична оној у Грчкој“, рекао је Динкић и истакао да је банкрот далеко иза Србије, јер је држава спровела неколико важних програма попут првог програма фискалне консолидације, а сада спроводи и други програм мера заједно са буџетом за наредну годину.

Министар Динкић је казао да су кључни фактори за очекивани привредни раст следеће године приходи од две милијарде евра од извоза новог модела „фијата“, као и очекивана боља пољопривредна сезона од овогодишње. Додао је да ће на раст утицати низ мера за побољшање ликвидности привреде, већа капитална улагања на нивоу од 4,5 одсто БДП-а.

Динкић је подвукао да је основна мера за стабилизацију јавних финансија нови буџет којим је предвиђено смањење буџетског дефицита републике на 3,3 одсто и навео да ће наредне године за финансирање буџетског дефицит бити потребно око четири милијареде евра.

Динкић је истакао да није проблем финансирање дефицита већ потреба да се он смањи због чега је направљен план за заустављање раста јавног дуга који би у 2013. требало да буде 60 одсто БДП-а а да се у 2014. години смањи на 58 одсто БДП-а. Он је казао да није могуће обезбедити сервисирање јавног дуга без продаје државне имовине која тренутно није конкурентна.

Министар Динкић је присутне на конференцији детаљно упознао са предвиђеним мерама за консолидацију и контролу буџета, као и са мерама које је Влада Србије предузела да би смањила и укинула издатке за јавна предузећа.