Динкић: «Јапан стратешки партнер Србије у Азији»

Министар финансија Србије Млађан Динкић изјавио је данас у Токију, у разговору са јапанским званичницима и привредницима, да постоје услови да Јапан постане стратешки партнер Србије у Азији.

„Не постоји ниједан разлог да Јапан не постане стратешки партнер Србије и крајње је време да се разбије лед, јер је главни проблем у недостатку правих информација о збивањима у Србији“, рекао је Динкић новинарима након разговора са извршним потпредседником Јапанске организације за спољну трговину (ЈЕТРО) Јошитом Такахашијем (Yосхита Такахасхи).

Динкић, који је у вишедневној посети Јапану, најавио је и да ће у организацији ЈЕТРО почетком наредне године у Србију допутовати група јапанских бизнисмена и банкара.

Истићући значај предстојећих разговора у Министарству финансија Јапана, он је навео да ће од успешног закључења текућег трогодишњег аранжмана са Међународним монетарним фондом и договора о регулисању преосталог дуга од 128 милиона долара према Јапану, као повериоцу Париског клуба, зависити и нови кредитни аранжмани Србије и Јапана.

„Преговарали смо и са представницима Јапанске банке за међународну сарадњу (ЈБИЦ) о добијању повољног кредита за град Београд за изградњу моста преко Дунава код Панчева у износу од 120 милиона евра“, рекао је Динкић.

Он је прецизирао да би градња тог моста требало да почне 2007. године и да ће ускоро у посету Јапану тим поводом доћи и градоначелник Београда Ненад Богдановић.

Министар финасија Србије Млађан Динкић од представника Министарства финансија Јапана затражио је да они код ОЕЦД (Организације за економску сарадњу и развој) иницирају преиспитивање садашњег, неповољног кредитног рејтинга Србије.

Динкић је након разговора са представницима Јапанске организације за спољну трговину, рекао да се кредитни рејтинг Србије није мењао две године, иако су се у међувремену економске прилике у земљи значајно поправиле, а ризици за улагање смањили.

Он је објаснио да Србија сада код ОЕЦД има рејтинг 7, Хрватска 4, а Словенија 2 и оценио да је то „нереално“. Што је нижи кредитни рејтинг једне земље, то је мањи ризик за улагања у ту земљу.

Након разговора са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Киосукеом Шиногавеом (Кyосуке Схинозаwа), Динкић је изразио уверење да ће и једна од водећих јапанских агенција проверити рејтинг Србије, који у великој мери утиче на опредељивање инвеститора за улагање на тржисте Србије.

Динкић ће се сутра састати са јапанским министром финансија Садаказуом Танигакијем, који је данас поново реизабран на ту дужност, као и са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапана и Србије и Црне Горе Ићиром Аизавом (Ициро Аисаwа).

У српској делегацији, која је у посети Јапану, налазе се и представници Агенције за промоцију извоза и страних улагања, који ће наредних дана јапанским привредницима представити могућности за сарадњу са предузећима из Србије и улагања на српско тржиште.

До сада су јапанске инвестиције у Србији биле скоро занемарљиве иакоје Јапан био један од највећих донатора после демократских промена у Србији.