Динкић: ИТ индустрија замајац развоја привреде

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је данас да ће влада Србије следеће недеље разматрати програм подршке ИТ индустрије као и да ће предложити повећање квота за упис на техничке факултете.

„Индустрија тражи стручњаке техничких наука, они проналазе посао, имају добре плате, а с друге стране мало је интересовање за ове факултете. Наша идеја је да се повећа број уписних квота, да обезбедимо простор да се Електротехнички факултет прошири, да Машински факултет добије боље услове како би више студената могло да се упише. Данас компаније које запошљавају програмере у Србији не могу да пронађу довољно добрих програмера на тржишту за солидне плате. С друге стране доста тих производа можемо да извеземо“, рекао је Динкић и додао да ће Влада Србије помоћи да се искористи људски потенцијал у корист развоја ИТ индустрије која уз аутомобилску треба по његовим речима да постане водећа грана српске привреде.

Министар Динкић је казао да је ИТ индустрија прошле године остварила извоз од 200 милиона евра, уз аутомобилску и додао да подршка ИТ сектору подразумева пореске олакшице као и бесплатна средства максимално до 25.000 по пројекту.

Динкић је рекао да ће Електротехнички факултет добити стару зграду „Лола“ која се налази у близини факултета. Он је додао да ће та зграда површине 12.000 метара квадратних бити адаптирана уз помоћ владе Србије што ће омогућити ЕТФ да прима више студената.

Министар просвете Жарко Обрадовић рекао је да на техничким факултетима има мало студената, а да их послодавци траже.

Министри Динкић и Обрадовић најавили су и да би од 1. јуна требало да почне са радом Технолошки парк на Звездари. Пре обиласка Пословно – технолошког инкубатора министри су одржали састанак са деканима четири техничка факултета Универзитета у Београду.

Декан ЕТФ-а Бранко Ковачевић захвалио је на подршци државе истакавши да она има за циљ отварање нових радних места за све оне који се баве производним занимањима. Он је подсетио да се ове године обележава 160 од почетка развоја индустрије у Србији и да би било лепо да та годишњица буде у знаку реиндустријализације. Декан је навео да осим легалних 200 милиона евра које извози ИТ сектор у тој бранши циркулише и додатних 200 милиона евра у сивој зони.