Динкић и Силуанов у Москви потписали уговор вредан 800 милиона долара

Министар финансија и привреде Млађан Динкић и руски министар финансија Антон Силуанов потписали су данас у Москви уговор о државном извозном кредиту у висини од 800 милиона долара за потребе Железница Србије.
Министар Динкић је рекао да ће новац бити искоришћен за модернизацију пруга на железничком Коридору 10, као и за модернизацију пруге Београд-Бар. Он је најавио да ће први радови кренути на пролеће.

„Ово је највећи кредит који је икад одобрен железиницама од стране неког међународног кредитора. Ових 800 милиона долара ће значити заиста много за наше железнице, али и за српске компаније које ће заједно са компанијама из руске федерације радити на реализацији овог програма. Надам да ћемо по том моделу и у будућности реализовати много других привредних пројеката у Србији“, изјавио је министар Динкић.

Динкић је истакао да су услови кредита изузетно повољни и оценио да ће и руска и српска страна имати велике користи од ове сарадње.

„Детаљне услове моћи ће да види цела јавност Србије пошто ће овај уговор ићи на ратификацију у Скупштину Србије, али могу рећи да су услови изузетно повољни, јер је период повраћаја кредита чак до 2031. године, јер имамо 4 године грејс периода након повлачења сваке транше и плус 10 година отплате, а каматна стопа је свакако нижа од тржишне“, казао је Динкић и додао да ће много српских грађевинских предузећа бити ангажовано на радовима, али и да ће руске компаније добити прилику да пласирају у Србију своје производе.

Српски и руски министар финансија разговарали су и о реализацији кредита од милијарду долара за подршку српском буџету.
„Започели смо и разговоре о могућем кредиту од милијарду долара за подршку нашем буџету. Надам се да ће наши стручни тимови бити успешни у преговорима у наредним недељама и да ћемо моћи и тај кредит да финализујемо“, рекао је Динкић и оценио да Руска Федерација доста помаже Србији и да је економска сарадња две земље у успону.

„Са овим кредитом од 800 милиона долара за железницу и надамо се, још додатних милијарду долара за буџет Србије, мислим да ће наша сарадња бити још јача. То улива наду да пред нама предстоје још већи пројекти и заиста једна лепа будућност“, закључио је министар Млађан Динкић.

У наставку радне посете у Москви, министар Динкић ће разговарати и са потенцијалним инвеститорима из Руске Федерације, а имаће и одвојене састанаке са председником борда директора једне од навећих руских банка ВТБ банка Андрејем Костином, као и руководстом Гаспромњефта и Уралвагонзавода.

Министар Динкић је руским новинарима казао да је међународни гасовод Јужни ток од стратешког значаја за нашу земљу и додао да је Влада Србије већ припремила нацрт закона који ће овог месеца бити усвојен на влади, а затим и у Скупштини Србије. Динкић је казао да ће се експропријација за потребе изградње гасовода радити по хитном постпуку, како би све било завршено у најкраћем року.