Динкић и Дулић-Марковић разговарали са пољопривредницима у Каћу

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и министар пољопривреде Ивана Дулић – Марковић дали су данас уверавање пољопривредним произвођачима у Каћу да ће у наредна два месеца бити решен проблем поновног враћања преференцијала на извоз шећера у ЕУ, као и да ће ове године бити повећане квоте за извоз пшенице.

На трибини са пољопривредницима, министар Дулић Марковић прецизирала је да ће због овогодишњег доброг рода пшенице од 2,2 милиона тона бити повећане квоте на извоз у висини од 1 милиона тона.

Министри су нагласили да је ове године држава по први пут откупљивала пшеницу на „зелено“ за потребе Дирекције за робне резерве у износу од 200 хиљада тона за шта је из буџета Владе Србије издвојено 2 милијарде динара.

Динкић је овом приликом поручио пољопривредним произвођачима да се не плаше нових пореза уколико се упишу у регистар. „Ми хоћемо да вас учинимо богатијим, да купите нове пољопривредне машине и да производите више, а онда ћете након неколико година, када будете производили више, бити у могућности да плаћате већи порез“, истакао је Динкић.

Пољопривредни произвођачи навели су министрима проблеме везане за упис и кредитирање пољопривредних газдинстава, посебно старих домаћинстава, проблем откупне цене пшенице, извоза пољопривредних производа, царина на увоз пољопривредних машина и многа друга питања.

Министри су прихватили сугестије које се односе на укидање пореза на закуп пољопривредног земљишта, ослобађање пореза на увоз пољопривредних машина и обећали да ће да размотре ова питања.