Динкић: Држава неће штедети на младима

„Иако је држава у веома тешкој ситуацији и мора да штеди на сваком кораку, ми не не желимо и нећемо да штедимо на знању и младима и зато смо одлучили да повећамо буџет за младе таленте и повећамо стипендије за основне студије које ће следеће године износити 30 хиљада динара на месечном нивоу“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић на додели плакета добитницима стипендије „Доситеја“ за наставак студија у иностранству у школској 2012/2013. години.

Динкић је рекао да је битно да
млади знају да држава мисли и рачуна на њих.

„Наш циљ је да у међувремену, док ви студирате, побољшамо амбијент у Србији, да имате где да се вратите и да можете да радите за добру плату“, казао је министар Динкић и додао да без младих и њиховог знања и рада Србија не може да буде јака држава.

Динкић је изјавио да ће Министартсво финансија у јануару следеће године расписати конкурс за пријем 50 приправника и додао да је то шанса за оне који немају посао, да раде у најодговорнијем министарству у Влади Србије. Он је поручио студентима да не треба да их плаше препреке, већ да буду амбициозни и покушају да остваре све оно што замисле.

Фонд за младе таленте, основан је 2005. године, на иницијативу Млађана Динкића који је тада такође био на челу Министарства финансија. Тада је први пут, после 65 година, у српском буџету остварен суфицит, што је министар Динкић искористио и одвојио 5 милиона евра за овај Фонд и стипендирање најталентованијих студената.

Током школске 2012/2013 године Фонд ће стипендирати 427 кандидата, који настављају студије у иностранству, у појединачном износу од 795.000 динара. Добитници стипендије наставиће да студирају на најбољим универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА), као и на другим водећим светским универзитетима.

Кроз Центар за каријерно вођење и саветовање младих талената и сарадњу са најзначајнијим пословним компанијама у Србији, Фонд настоји да младима пружи информације о постојећим могућностима за стицање радног искуства и професионални развој, али и конкретну помоћ кроз програме стручне праксе.