Динкић: Домаћа предузећа да раде за велике извознике

„Ово је највећа фабрика фрижидера у региону, а Ваљево и Србија могу да буду поносни на то. Србије треба да извози што више готових производа, јер ми имамо добре инжењере и способне раднике. У овој фабрици 1.100 радника има сигуран посао, а 80 наших малих и средњих предузећа су добављачи фабрикама Горења“, изјавио је данас у Ваљеву министар финансија и привреде Млађан Динкић на отварању друге фабрике Горења у том граду.

У две фабрике у Ваљеву ове године ће бити произведено око 800.000 фрижидера, што је двоструко више у односу на претходну годину.

Динкић је рекао да је део стратегије развоја српске привреде да домаћа мала и средња предузећа раде за велике извознике попут Горења које је тренутно на седмом месту по извозу из Србије. Горење ће до краја године проширити мрежу добављача међу домаћим предузећима и очекује се да их буде више од 100.

„Овде ће бити још посла и нових инвестиција и отварања нових радних места. Већ ових 1.100 људи који овде имају сигуран посао којима се уредно плаћају плате и чије породице не морају да страхују за егзистенцију и то је нешто што смо постигли сви заједно“, оценио је министар Динкић.

„Ми ћемо и даље подстицати овакву производњу, јер једино кроз инвестције и запошљавање нових људи можемо да се изборимо са кризом која је захватила читаву Европу“, нагласио је министар финансија и привреде и додао да је држава спремна да подржи и отварање развојног центра компаније Горење у Србији истакавши да Србија не оскудева у људским ресурсима и стручности потребној за развој нових производа.

Динкић је подсетио да је јуче у Зајечару потписан Предуговор о будућим инвестицијама Горења у Србији, у фабрикама у Зајечару, Ваљеву и Старој Пазови што ће омогућити запошљавање 700 нових радника у наредне 3 године, као и повећање производње и извоза.

„Јуче смо потписали Предуговор о будућим инвестицијама, јер сматрамо да као партнери још више тога можемо да постигнемо. Сигуран сам да ће овде у Ваљеву бити још проширења производње, а пошто Горење има уговор о стратешком партнерству са компанијом Панасоник, уређаји под тим брендом ће се такође извозити из Србије, пре свега на руско тржиште“, рекао је министар Динкић.

Динкић је пре доласка на отварање друге фабрике расхладних уређаја у Ваљеву, заједно са руководством Горења посетио предузеће Крушик пластика у Осечини, које је једно од
највећих добављача ове компаније у овом делу Србије.

При крају су и преговори компаније Горење са Железаром из Смедерева да постану добављач лимова за фрижидере и веш машине за фабрике у Ваљеву и Зајечару, а лимови смедеревске Железаре се већ испоручују за потребе производње бојлера за фабрику Горења у Старој Пазови.

У Србији је компанија „Горење“ присутна од 2006. године када су започели са изградњом прве фабрике у Ваљеву. Поред фабрика, компанија је присутна и са комерцијалним предузећем „Горење“ д.о.о, сервисном организацијом „Горење Сервис“ и мрежом коју чини 13 продајних салона – „Горење Студија“. До сада Горење има 4 инвестициона пројеката у 3 града у Србији: Ваљеву, Старој Пазови и Зајечару.

„Горење“ је основано је 1950. године у Велењу и бави се производњом и продајом апарата за домаћинство. У свом саставу „Горење“ има 50 зависних друштава у Словенији и иностранству и седам контролисаних друштава, а данас је један од водећих европских произвођача и продаваца беле технике. Присутни су у 70 земаља широм света, запошљавају преко 10.700 људи и остварују годишњи промет од 1.4 милијарде евра.