Динкић: Да деца у Републици Српској имају школске рачунаре као њихови вршњаци у Србији

Министар финансија и привреде Млађан Динкић присуствовао је данас на манифестацији „Фабрика знања“ у Зворнику коју је свечано отворио председник Републике Српске Милорад Додик.

Министар Динкић је рекао да је Влада Републике Србије дала робни кредит од 4,5 милиона евра да би деца у Републици Српској добила рачунаре у школама.

„Свесни смо чињенице да тих 10 хиљада компјутера који су набављени није довољно и желимо да свака
школа у Републици Српској у наредном периоду добије помоћ“, казао је Динкић и додао да ће Србија у буџету за наредну годину планирати средства за додатних 10 хиљада компјутера како би деца из Републике Српске имала рачунаре као њихови вршњаци у Србији.

„Свака школа треба да има рачунаре, јер оно што имају деца у Берлину и Паризу треба да имају и деца у Зворнику, Бањалуци, као што имају и деца у Зрењанину и зато ћемо помоћи Републици Српској“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић и додао да је Србија спремна да помогне и на другим пројектима.

„Имамо уговор и о подшци Железницама Републике Српске који подразумева испоруку 200 вагона следеће године, о чему ћемо наравно додатно разговарати у наредном периоду“, навео је министар Динкић.

Он је најавио да ће се владе Србије и Републике Српске састати у наредном периоду у циљу дефинисања нових пројеката и изразио уверење да ће та сарадња бити на обострану корист.

„Фабрика знања“, коју организује компанија ComTrade под покровитељством Републике Српске, представља едукативну ИТ манифестацију која има за циљ преношење стручног знања и убрзан развој на пољу високе технологије, а ужива подршку највећих светских произвођача ИТ опреме и софтвера.

Манифестацију, која ће трајати два дана, посетиће више од 2500 ђака основних и средњих школа, као и студената са територије Републике Српске, који ће имати прилику да под надзором искусних професионалаца похађају предавања и радионице на којима могу научити неке од основних принципа информатичке индустрије.