Динкић: Циљ нам је да попунимо индутријску зону у Лозници и запослимо људе

„Посебно место у Акционом плану реиндустријализације Србије имаће и текстилна индустрија која запошљава много људи и то у свим регионима Србије“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Динкић је посетио у Лозници логистички центар фабрике Golden Lady која намерава да у том граду догради нови погон од 6.000 квадратних метара и запосли 200 нових радника.

„Ова компанија извози годишње робе у вредности од 100 милиона евра и нама треба још више оваквих инвестиција. Град Лозница и Влада Србије даће пуну подршку да се што пре изгради и прошири нова хала. Наш циљ до краја мандата јесте да попунимо комплетну индустријску зону у Лозници, да помогнемо да се отворе нове фабрике и да се запосле људи“, казао је министар Динкић.

Из логистичког центра у Лозници недељно одлази 13 до 15 камиона робе за руско тржиште, а њему је запослено 800 радника. Изградњом новог погона, до краја ове године, према речима министра Динкића, Golden Lady ће у Лозници запослити око 1000 радника.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је и долазак нових инвеститора.

„Поучени добрим примером компаније Golden Lady још неки италијански инвеститори су заинтересовани да у преосталом делу индустријске зоне у Лозници инвестирају и ми ћемо учинити све да они дођу и почну да граде своје фабрике“, рекао је Динкић и додао да је реч о познатим команијама из Италије.

„Врло је важно да имате једну добру компанију у граду, као што имамо Golden Lady у Ваљеву и Лозници. То је онда препорука за нове инвеститоре из те, али и из других земаља да дођу у те градове“, оценио је министар Динкић.

Golden Lady у Ваљеву и Лозници тренутно запошљава око 2000 радника.

Динкић је данас обишао и бушотину на експлоатационом пољу јадарита у селу Слатина код Лознице где компанија Рио Тинто врши истраживања овог, у свету јединственог, минерала који у себи садржи елементе – бор и литијум.

„Досадашње процене говоре да се овде налази 120 милиона тона руде јадарита, а до краја ове године ће стићи и коначне анализе које ће показати оправданост уласка у инвестицију. Надамо се да ће ово истраживање бити успешно, јер би то било од великог значаја и за Лозницу и за читаву Србију – проналазак минерала који се може користити у производњи заснованој на еколошки чистим технологијама, као што је производња батерија за електричне аутмобиле и генерално литијумске батерије“, рекао је министар Динкић.