Делегација Владе Србије наставила преговоре са ММФ-ом

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да је делегација Владе Србије, која у Вашингтону учествује на пролећном састанку Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке, наставила данас преговоре са ММФ-ом о окончању пете ревизије у оквиру спровођења садашњег трогодишњег финансијског аранжмана.

Динкић је у изјави за агенцију Тањуг оценио да је још рано говорити о исходу преговора, који ће трајати два до три дана, али је истакао да влада реални оптимизам у погледу њиховог позитивног окончања.

Он је навео да се делегација Владе Србије састала и са званичницима америчког министарства финансија, а главне теме разговора односиле су се на спровођење разних буџетских мера и унапређење управљања јавним дугом, али је било речи и о трогодишњем аранжману са ММФ-ом и будућим плановима Владе.

Такође, разговарали смо о позитивној улози САД у преговорима које смо имали са Париским клубом поверилаца, у светлу предстојећег отписа 15 одсто дуга после завршетка трогодишњег аранжмана, додао је министар.

Када је реч о наставку америчке финансијске помоћи Србији, која је у овом тренутку замрзнута, Динкић је изразио оптимизам, истичући да би позитиван развој догађаја у Србији могао утицати на промену те одлуке.

Он је исказао очекивање да ће у једном краћем временском року бити позитивних развоја догађаја и да ћемо током ове године добити сертификацију, што би значило наставак помоћи.

Помоћ САД није нам важна само финансијски, већ више симболички, пошто се ради о најснажнијој земљи на свету и битно нам је да она подржава развој Србије, нагласио је Динкић, уз напомену да ће о одмрзавању помоћи данас разговарати са представницима Сенатског комитета за апропријације.

Делегација Владе Србије данас поподне по локалном времену разговараће у Белој кући са Стивеном Хедлијем, саветником америчког председника Джорџа Буша за националну безбедност.