Делегација Владе Србије на Светском економском форуму

Делегација Владе Републике Србије, са премијером Зораном Ђинђићем на челу, а у којој су и министри Божидар Ђелић, Александар Влаховић и Горан Питић, учествоваће 24. и 25. јануара на престижном годишњем састанку најеминентнијих личности светске политичке и економске сцене, који организује Светски економски форум.

На 33. самиту, који се одржава од 23. до 28. јануара у швајцарском граду Давосу, представници Владе Србије ће се састати са водећим личностима светског бизниса и политике. У петак после подне по локалном времену они ће представницима водећих компанија презентовати промене у српској привреди и могућности за страна улагања, а истог дана ће одржати и конференцију за новинаре.

У петак увече премијер Ђинђић ће заједно са другим лидерима земаља југоисточне Европе и Европске уније, учествовати у дискусији „Нова Европа“ која је посвећена будућности проширења Европске уније и променама које предстоје Европи као континенту.

У суботу, 25. јануара представници Владе имаће више билатералних сусрета, између осталог са заменицом генералног директора Међународног монетарног фонда Ен Кругер, државним секретаром САД Колином Пауелом, веома утицајним америчким конгресменом Джимом Колбијем и новим председником Бразила Луизом Инасиом да Силвом, чијем се доласку у Давос посвећује велика пажња.

Почетак самита у Давосу, чији је овогодишњи лајтмотив „Изградња поверења“, традиционално ће бити посвећен прегледу светских економских перспектива, а једна од главних тема биће криза у Ираку, чему ће бити посвећено око 300 округлих столова и семинара. На самит у Давосу позвано је 2.150 учесника из 99 земаља.

Светски економски форум, са седиштем у Женеви, јесте независна организација, основана донацијама више од хиљаду највећих светских компанија. Форум има посредничку улогу у стварању партнерстава између пословних, политичких, академских и осталих лидера светског друства у циљу даљег економског раста и друштвеног развоја.