Циљ Владе је да Србија постане житница Европе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић и министар финансија и привреде Млађан Динкић разговарали су са представницима Развојног фонда Абу Дабија , Mohamedom Saifom Al Suwaidijem, директором Развојног Фонда и Rashedom Al Kaabijem, пројект менаџером.

Министри и представници Развојног фонда Абу Дабија договорили су се да Влада Србије поднесе захтев за кредитну линију од 100 милиона долара за улагање у инфраструктуру у пољопривреди, чиме би се значајно повећала производња у повртарству, воћарству и ратарству у Србији.

“Ми смо данас имали добре разговоре са директором Развојног фонда Абу Дабија и договорили смо се да одмах поднесемо захтев за кредитну линију од 100 милиона долара, коју би већ у марту њихов борд директора почео да разматра и надамо се и одобри, а кредит би био коришћен за две намене. Једна је за чишћење постојеће мреже канала за наводњавање и одводњавање, као и за изградњу нове мреже канала, али и нисконапонске мреже до њива како би пољопривредници могли да користе и јефтиније изворе енергије за покретање мотора који се користе за наводњавање и одводњавање. Друга кредитна линија била би намењена самим пољопривредницима, како индивидуалним, тако и компанијама које се баве пољопривредном производњом. То би били дугорочни кредити за куповину опреме и механизације, на 10 година са почеком од три године и врло ниском каматном стопом“, истакао је министар Динкић.

Министар Динкић је нагласио да је у плану да се радови за наводњавање изврше на територији целе Србије, и да ће бити намењено свим регистрованим пољопривредним произвођачима.

„Ово је само почетак, а Развојни фонд Абу Дабија ми је наговестио да, ако успешно спроведемо пројекат у овој години, они ће и наредних година наставити финансијски да нас помажу у истом износу. Наш циљ је да од Србије направимо житницу Европе, да не зависимо више од климатских промена, него да знамо да, када је суша, имамо воде, а када је поплава, да можемо да одводњавамо. Важно је да наши пољопривредници добију коначно повољна средства за куповину нове опреме и да вишеструко повећамо приносе. Не смемо да пропустимо ову шансу“, рекао је министар Динкић.

„Директор Фонда Mohamed Saifom Al Suwaidi истакао је да је данашња посета резултат низа успешних разговора са представницима Владе Србије.

Данас смо разговарали о финансирању неколико пројеката, а усредсредили смо се на пројекте у пољопривреди. Почињемо сарадњу са зајмом пољопривредницима за куповину опреме за наводњавање и механизацију. Ово је само први корак једне одличне, дуготрајне сарадње.“, рекао је Mohamed Saifom Al Suwaidi.