Циљ новог аранжмана са ММФ макростабилност као основа раста

Српска делегација, коју предводе гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и министар финансија Душан Вујовић, састала се у Вашингтону са Тао Зангом, извршним директором Међународног монетарног фонда.

Тема састанка, одржаног у оквиру пролећног заседања ове финансијске институције и Светске банке, била је анализа постигнутих резултата након завршетка трогодишњег аранжмана из предострожности који је Србија потписала са овом међународном финансијском институцијом и дефинисање елеманата који претходе договорима у вези са новим аранжманом у форми инструмента координације економских политика.

У уводној речи, Тао Занг, извршни директор ММФ, похвалио је резултате које је Влада Србије постигла до овог тренутка и додао да је намера ове финансијске институције наставак подршке кључним реформама у Србији.”Како бисмо одржали фискалну стабилност и истовремено обезбедили квалитетну подршку економском расту, потребно је да наставимо разговоре о будућем аранжману” рекао је Занг и додао да је посвећеност коју Влада Србије показује у спровођењу реформи доказ о јасној намери да се савладају сви изазови како би Србија напредовала још више.

Гувернер Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, указала је да је претходни период обележен резултатима на плану јачања макроекономске стабилности и изгледа домаће економије у условима пуне координације монетарне и фискалне политике. Инфлација је очувана на веома ниском нивоу, премија ризика Србије је на најнижим нивоима, а повољан је и кредитни рејтинг земље.

”Уважавајући ове резултате, а тиме и ојачану отпорност домаће економије, Народна банка је у марту и априлу додатно смањила референтну стопу, на 3%”, истакла је Табаковић. Она је додала да је у претходном периоду битно смањено учешће проблематичних кредита, а остварено ублажавање монетарне политике, што би требало да настави да доприноси већем расположивом дохотку по основу нижих камата. Гувернер НБС се осврнула и на чињеницу да повољни изгледи домаће економије резултирају високом заинтересованошћу инвеститора за дугорочна улагања у Србију, чиме се потврђују постигнути резултати на унапређењу домаћег пословног амбијента, као и напредак на светским листама конкурентности. ”Захваљујући томе, у наредном периоду очекујемо постепено убрзање раста, у овој години на око 3,5%, што је најбоља гаранција да ће се наставити раст запослености и стандарда наших грађана”, оценила је гувернер.

Министар финансија Душан Вујовић се, сумирајући постигнуте резултате, осврнуо на кључне структурне реформе које су остварене, али и на оне које тек предстоје, рекавши да Влада Србије континуирано ради на спровођењу свих започетих пројеката и реформи и изразио уверење да ће се такав позитиван тренд наставити са циљем даљег оснаживања домаћих финансија.

„Постигнути резултати јесу јасан сигнал инвеститорима да улажу у српску економију и на том путу Србија непогрешиво иде у добром правцу”, рекао је министар и нагласио да је пажња сада усмерена на серију анализа и разговора који имају за циљ проналажење најбољег начина да се савладају преостали изазови, попут решења статуса предузећа у реструктуирању, унапређења ефикасности јавних предузећа као и реформа Пореске управе.

Вујовић је нагласио да је сарадња Владе Србије са Међународним монетарним фондом успешна на свим нивоима и изразио позитивна очекивања у погледу новог аранжмана са ММФ-ом, који поред тога што неће садржати финансијску компоненту, има за циљ одржавање већ постигнуте макроекономске и фискалне стабилности у наставку започетих пројеката и реформи.