Буџет за 2010. годину у завршној фази израде

Министарка финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић изјавила је данас да је у току завршна фаза израде буџета за 2010. годину и да је Србији потребан буџет који ће подржати привреду у рецесији и бити одржив на средњи рок.

Драгутиновић је на скупу одржаном поводом презентације Стратегије развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору у Републици Србији (ИФКЈ) истакла да ће од тога какав је буџет зависити програм Србије са ММФ-ом, финансијска помоћ међународних финансијских институција, ЕУ, поверење тржишта, динамика опоравка и економска перспектива наше земље.

Она је упозорила на то да Србија не сме да упадне у замку задуживања, и оценила да је најбоље могуће решење смањење трошкова, узимајући у обзир и значај успостављања система интерне финансијске контроле и екстерне ревизије.

Такође, Драгутиновић је истакла да је развој овог система обавеза која проистиче из европске перспективе Србије, али и да те принципе намећу Светска банка и ММФ пре него што дају подршку неком пројекту.

Драгутиновић је рекла да су чиниоци система интерне финансијске контроле у јавном сектору финансијско управљање и контрола, интерна ревизија и централна јединица за хармонизацију.

Она је навела да је циљ да се изгради систем који ће обезбедити већу ефикасност, транспарентност и сигурност, и нагласила да то не може бити учињено преко ноћи.

Према њеним речима, тај систем треба схватити као основу, а не као калуп, при чему су од великог значаја његови циљеви и резултати.

Циљ Стратегије развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору у Републици Србији (ИФКЈ) јесте да изнесе кључне елементе о садашњем стању, и она уједно представља дугорочни план за успостављање и развој свеобухватног, ефикасног и децентрализованог система интерне финансијске контроле у јавном сектору Србије у циљу доброг управљања јавним средставима, без обзира на њихов извор.