Број откривених царинских прекршаја повећан за 20% на годишњем нивоу

Директор Управе царина Драган Јеринић изјавио је данас да је пројекат отворене царинске линије, чији је циљ информатичко повезивање са свим државним органима, основни услов за борбу против криминалних делатности. Пројекат је омогућен оперативним центром који је финансирала британска влада и у техничком смислу је један од најсавременијих у југоисточном делу Европе. Путем телефонског броја 064 732 грађанима је омогућено да се укључе у борбу против криминала, што је свуда у свету главни начин откривања информација о кривичним радњама. Јеринић је нагласио да кривични закон обавезује грађане који имају информације о кривичном делу да то дело пријаве надлежној служби, и да се не ради о „цинкарењу“, већ о грађанској дужности.

Директор Управе царина истакао је да је на основу информација добијених путем отворене царинске линије откривен већи број царинских прекршаја, међу којима се истичу откривања тзв. „црних магацина“ са неоцарињеном робом у Лединама
(у вредности од 1,28 милиона долара) и насељу Алтина (11 милиона динара), 60 тона текстила у вредности око 20 милиона динара у Чајетини, као и 15кг злата и сребра у вредности од 600 000 евра откривених у Вареву.

Јеринић је нагласио да је, упркос смањењу броја запослених у Управи царине, ефекат рада Управе током последње две године знатно побољшан (ефекат наплате царинских дажбина је повећан 10 пута). Број откривених прекршаја се повећава за 20% на годишњем нивоу.

Начелник одељења за обавештајне послове Никола Тончев објаснио је да пројекат отворене царинске линије за сада има само једну телефонску линију која ради од 8 до 16 часова, док се позиви примљени ван радног времена снимају и обрађују накнадно. Оператери имају обавезу да што јасније и прецизније евидентирају информације које се прослеђују главним аналитичарима на обраду. За месец дана обављено је 216 смислених разговора и примљено 86 информација, које су у главном биле у вези увоза аутомобила, цигарета, робе широке потрошње, људи и сл.

Начелник је изјавио да се планира већи број канала и телефонска линија фиксне телефоније, затим интернет – презентација са истом функцијом, пријем ММС порука, као и проширење радног времена отворене царинске линије на 24 часа.

Координатор пројекта отворене царинске линије Драгана Поповић позвала је грађане да уколико имају информације о кријумчарењу робе, људи, дроге, оружја, културно – историјске баштине, поседовању лажних исправа или постојању путева и возила која се користе у ове сврхе, лажних обележја робе и слично, да се обрате Управи царине путем отворене царинске линије, како би информација била прослеђена одговарајућој служби.