Божидар Ђелић гост Другог Дневника РТС-а

Божидар Ђелић, републички министар финансија, био је гост јучерашњег Другог Дневника РТС-а. Одговарајући на питања новинара, измедју осталог о праћењу буџета, изјавио је следеће:
-Ја то пратим сваких сат времена. Јер то је тај нови систем, и баш због тога, да наши пензионери као и овога пута буду сигурни да ће примити пензије на време, да ће плате ићи на време, да ћемо моћи да купимо и лекове и све оно што је нужно да наша држава функционише. Због тога ја поново подсећам све привреднике да редовно измирују њихове пореске обавезе.

Оно што сте видели 5. и 20. то се тиче само акциза и пореза на промет. Сваки пут када се исплати плата мора истовремено да се исплати порез и допринос за пензионо и здравствено за тржиште рада. То је битно истога дана и да се после тога та пријава која се пре давала ЗОП-у пошаље локалној јединици пореске управе. Ова задња 2 дана 6. и 8. јануара платни промет је био 10 и 8 милијарди динара у та 2 дана.

-Бруто приходи свих нивоа власти су били неких 600 и 700 милиона динара што је отприлике оно што смо очекивали, за нијансу испод оног што смо очекивали. Цела пореска управа је у стању максималне позорности као и ја лично. У следећих неколико дана велики труд ће уложити. И ја апелујем поново на наше привреднике да не испробају ту строгоћу за коју се спремамо. Једноставно држава мора да функционише, да они који живе од буџета буду сигурни да ће то радити. Добро смо кренули, можемо још боље и очекујем кроз неколико дана још јачање те фискалне дисциплине.

О могућности да једна фирма отвори рачуне у неколико банака Ђелић је одговорио потврдно, додајући да то може али увек са ПИБ-ом. – Значи, овога пута држава се организовала информатички тако да сада има много мање рупа и рупчага него пре. Пореска управа је много опремљенија. Закон који има и по коме поступа је много ефикаснији. Нећу сада да изигравам неку бабарогу, али реалност је да не смемо допустити оно што се десило у БиХ где је држава нестала месец, два. Наши пензионери, лекари, здравствени и просветни радници, полицајци то нису заслужили. Нисмо повећали порезе, напротив ми смо их смањили.

– Ми смо један амбициозан народ и треба тежити према нечему што је нормално. Свесни смо тога да има много тешкоћа у нашој земљи, да привредна ситуација није лака али истовремено наши порези су веома умерени нарочито они порези на добит предузећа,на доходак градјана… Сваки порез у једној сиромашној земљи као што је наша је превисок, али то није по нечијем ћефу већ само да би могли да финасирамо оно о чему смо пре причали закључио је Ђелић.