Боинг заинтересован за обнављање српске авијације

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић изјавио је да је америчка компанија „Боинг“, која је један од највећих светских произвођача путничких авиона, заинтересована за обнављање српске ваздухопловне флоте.

Министар Ђелић, који је присуствовао ванредном заседању Светског економског форума у Јордану, рекао је да је током скупа разговарао и са Билом Роудсом, председником „Сити група“, највеће финансијске институције у свету. Он се у Аману састао и са државним секретаром САД-а Колином Пауелом.

Министар Ђелић је објаснио да су САД планирале да до краја године уложе у економску реконструкцију Ирака 2,4 милијарде долара и додао да ће наредне недеље бити одржан састанак донатора, на којем би ова цифра могла бити повећана и на четири до пет милијарди долара.

Министар финансија је током заседања у Аману разговарао и са представницима влада земаља тог региона о могућностима укључивања српске привреде у реконструкцију Ирака и нагласио да су грађевина, извоз хране, дрвета, грађевинског материјала, метала и каблова области у којима би привредници из Србије могли да учествују на овом тржишту.