10, 5 милиона евра за развој општина у Србији

У оквиру редовне скупштине Сталне конференције градова и општина која је одржана данас у Сава центру, Божидар Ђелић, министар финансија и економије и Адриано Мартинс, шеф Оперативног центра Европске агенције за реконструцију у Србији, свечано су потписали уговор о оснивању Агенције за развој инфраструктуре локалне самоуправе којим се Србији даје донација од 10,5 милиона евра за развој општина, односно јавних комуналних предузећа.

У свом обраћању присутнима, министар Ђелић је истакао да је у последње три године буџет општина повећан 3-4 пута и да је ово прилика да општине још више побољшају стандард и услове живота у својим срединама.
Пројекат развоја инфраструктуре искључиво је усмерен на општине у унутрашњости Србије.У првој половини 2004. године биће изабрано око 10 општина, а предуслови које морају да испуне су могућност општине да учествује у пројекту сопственим средствима и способност за враћање кредита.
Један од важнијих предуслова биће међуопштинска сарадња, узимајући у обзир да су средства намењена за пројекте: водоснабдевање, канализацију, постројења за пречишћавање воде, сакупљање и одлагање отпада, изградња и одржавање локалних путева, систем јавног превоза и грејање.
Поред 130 представника градова и општина, презентацији будућег рада Агенције и свечаном потписивању уговора присуствовали су и Рорy О`Сулливан, директор канцеларије Светске банке у СЦГ и други потенцијални донатори заинтересовани за развој српских општина.