Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
08. априла 2019.

Завршено прво заседање Мешовитог комитета за сарадњу са УАЕ

Прво заседање Мешовитог комитета за сарадњу између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата завршено је данас у Београду потписивањем Протокола о заседању, који су потписали копредседавајући Мешовитог комитета министар финансија Синиша Мали и државни министар и члан Владе Уједињених Арапских Емирата Султан Ахмед Ал Џабер.

Осим Протокола о заседању, данас су у Палати Србија потписани и Протокол о сарадњи у области ветерине и Протокол о сарадњи привредних комора две земље.

У току дводневног заседања Комитета разматране су најзначајније теме које се тичу економских односа две земље, привредне сарадње, сарадње у области пољопривреде, сарадње у области животне средине, културе, енергетике, туризма, саобраћаја, омладине и спорта.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да су Уједињени Арапски Емирати изузетно важан политички и економски партнер Републике Србије.

„Наша сарадња се последњих година развијала веома интензивно, а све захваљујући првом контакту председника Републике Србије Александра Вучића и принца престолонаследника Абу Дабија шејка Мухамеда бин Заједа. Након тога, уследиле су бројне инвестиције из УАЕ, тако да је нето прилив у 2018. години из те земље у Србију био 180,7 милиона евра. Током овог заседања водили смо врло квалитетне и конструктивне разговоре, а верујемо да ће управо захваљујући оваквим сусретима, та сарадња у будућности бити још ближа и продуктивнија“ – рекао је Синиша Мали.

Њ. Е. др Султан Ахмед Ал Џабер је истакао да је у 2018. години трговинска размена две земље износила 184,3 милиона долара, од чега српски извоз износи 157,1 милиона долара, што је повећање од 72,7% у односу на 2017. годину. Увоз у Републилку Србију је износио 27,2 милиона долара, што је повећање од 74,9%.

Њ.Е. Султан Ал Џабер је истакао да је важно да се разговара о инвестирању у обе земље, и позвао инвеститоре из УАЕ да искористе прилике за инвестирање у Србији, и да успостављају партнерства на пољу енергетике, обновљивих извора енергије, безбедности хране, телекомуникација и других привредних сектора који могу да допринесу заједничким бенефитима, како би обе стране постигле стратешке циљеве.

Он је такође позвао инвеститоре из Србије да искористе прилике за инвестирање у УАЕ, који су главна капија за инвеститоре у том региону, истакавши одличну инвестициону климу у тој земљи и јединствену инфраструктуру, који су јој омогућили да се добро позиционира на међународном тржишту.

Фото: Танјуг