Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. октобра 2019.
siniša mali govornica
siniša mali govornica
siniša mali govornica
1/

Винска индустрија значајна за привредни развој земље

Министар финансија Синиша Мали присуствовао је првој конференцији Савеза винара и виноградара Србије, који је основан у јулу ове године. Циљ оснивања Савеза је развој винског туризма, промоција винских регија и српских вина у земљи и иностранству, али и повезивање и сарадња са виноградарима из региона.

Министар финансија Синиша Мали поручио је винарима да винска индустрија све више напредује и да су њихове компаније важне за привредни развој  Србије.

“Велика ми је част и задовољство да вам се обратим и честитам на оснивању Савеза. То је први корак ка томе да наше винарије и наша вина буду светски позната и призната. Пре неколико месеци имао сам прилику да обиђем велики број винарија у Србији и да упознам много произвођача који имају велико знање и жељу да напредују.  Ово је први пут да држава Србија жели да стане иза винара и да обезбеди средства како бисте више производили и зарађивали”, поручио је Мали.
Министар је најавио да ће до половине новембра бити завршена Стратегија развоја винског сектора у Републици Србији 2020 – 2030., коју ће усвојити и Влада Србије, а која ће дефинисати развој винарства у неколико фаза.

“У изради Стратегије, која је покренута на иницијативу председника Александра Вучића, учествује велики број винара, а позивам све вас да се додатно укључите. Стратегија ће бити заснована на темељним анализама, јер желимо да она може реално да се спроведе у пракси и да у буџету обезбедимо неопходан новац за унапређење производње. Све то треба да допринесе бољем позиционирању ове привредне гране. Зато радимо врло предано и озбиљно, јер нам је циљ да системски изградимо индустрију вина у нашој земљи и да Србија постане препознатљива као земља добрих вина”, каже Мали и подсећа да је помоћ државе у развоју винске индустрије данас могућа, јер смо у потпуности стабилизовали јавне финансије.

Констатујући  да у Србији винарство и виноградарство имају огроман потенцијал за развој, министар је рекао да је задатак државе да овај сектор додатно подстакне.

“Уверен сам да ће, након израде Стратегије, виноградарство и винарство добити још већи замах”, истакао је министар и винарима пожелео још много успешних година у будућности.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручио је винарима да је веома важно што је управо овај сектор препознат као важан, додајући да држава, пре свега, има новца да улаже у виноградарство винарство, али и вољу да унапреди њихову производњу.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић каже да је формирање Савеза винара и виноградара значајно због развоја винског туризма, који је у сталном у порасту.
“Туристи из Кине су нам на првом месту по броју долазака у првих осам месеци ове године, а они увек у оквиру своје посете обиђу макар једну винарију. Очекујемо да нам стратегија да смернице како бисмо додатно подстакли развој винарства, а сигуран сам да ћемо заједничким снагама успети у овом циљу”, истакао је Кнежевић.

Председник Савеза винара и виноградара Србије Божидар Александровић каже да чврсто верује у успех ове стратегије.

“Сањао сам овај дан када ће нас вино све окупити и веома сам срећан и убеђен да ће ова стратегија имати велики успех. Радимо је за наредних 10 година, а она ће обрадити и подизање винограда, што је круцијално, као и подизање винарија, развој винског туризма и промоцију српских вина”, истакао је Александровић.