Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. септембра 2019.

Станивуковић: Закон о државној помоћи ускоро пред посланицима

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учествовао је данас на конференцији „Државна помоћ и економије Западног Балкана“ и том приликом најавио да ће се предлог новог закона о државној помоћи убрзо наћи пред посланицима.

„Министарство финансија је израдило Нацрт новог закона о контроли државне помоћи, који је недавно усвојила Влада Републике Србије, а очекујемо да ће се предлог овог закона наћи врло брзо пред посланицима Народне скупштине. Оно што је веома значајно напоменути је, да смо приликом формулисања законског предлога, узели у обзир сугестије свих релевантних актера, нарочито организација цивилног друштва и заинтересоване јавности, а посебан акценат смо ставили на сугестије и примедбе које је Европска комисија истакла у Годишњем извештају о напретку Републике Србије”, рекао је Станивуковић.

Конференција „Државна помоћ и економије Западног Балкана“ организована је у склопу пројекта „Подршка Комисији за контролу државне помоћи“ који у Србији са скоро милион евра финансира Европска унија из програма ИПА 2014, а спроводи Минстарство финансија.

Обраћајући се присутнима Станивуковић је изразио задовољство што присуствује значајном скупу на коме се налазе представници тела за контролу државне помоћи из целог региона, нарочито имајући у виду да се сви суочавамо са сличним изазовима када је у питању државна помоћ и усклађивање са стандардима Европске уније, и да верује да ће бити веома корисно разменити искуства у овој области.

Станивуковић је истакао да ће одабир чланова комисије и убудуће бити поверен Народној скупштини.

„Комисија ће сада имати сопствени буџет и могућност да вишеструко ојача капацитете стручне службе. Одговараће Народној скупштини, која ће истовремено бити надлежна за одабир органа Комисије, односно чланова Савета и председника Комисије”, прецизирао је Станивуковић.

Он је подсетио да постојећи Закон о контроли државне помоћи није мењан готово десет година.

„Србија је последњих година несумњиво постала лидер у привлачењу директних инвестиција, захваљујући, између осталог, и адекватној и транспарентној политици доделе државне помоћи која је у потпуности усклађена са европским правним тековинама, а препознато је да се од великог значаја да се ова област додатно уреди”, додао је он.

Говорећи о евроинтеграцијама. он је нагласио да је до сада отворено Пет поглавља која су у надлежности Министарства финансија. „Интензивно радимо на испуњавању мерила за отварање Поглавља 8, којих је укупно шест и свих шест мерила се односе на област државне помоћи, како би се приступило преговорима и у овој области”, казао је Станивуковић.

Станивуковић је додао да област државне помоћи представља неизоставни елемент како сарадње са ЕУ кроз ССП тако и различитих регионалних иницијатива.

Према његовим речима, Министарство финансија је носилац великог броја активности у оквиру процеса преговора Републике Србије о чланству у Европској унији – учествује у раду свих 35 преговарачких поглавља и има или дели руководећу улогу у 8 преговарачких поглавља, међу којима је и Поглавље 8 – Политика конкуренције, чији веома важан део чини област државне помоћи.