Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. априла 2019.

Станивуковић: Реформа образовања је кључна за већу конкурентност привреде

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић учествовао је данас на међуминистарском састанку о реформи сектора образовања и осврнуо се на досадашње резултате и искуства која су стечена у спровођењу тих реформи. Станивуковић је нагласио да инструмент секторске буџетске подршке Европске уније представља веома користан вид суфинансирања реформских процеса у Републици Србији, као и да је реформа образовања један од најважнијих приоритета Владе. Састанку су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Министарство финансија је у претходном периоду имало веома добру сарадњу са свим надлежним институцијама укљученим у коришћење инструмента секторске буџетске подршке, који користимо из ИПА 2015. за реформу јавне управе и ИПА 2016. за интегрисано управљање границом и образовање“, истакао је Станивуковић и додао да верује да ће ова сарадња бити још ефикаснија у наредном периоду.

Он је рекао да је Министарство финансија надлежно за три од четири општа предуслова за коришћење секторске буџетске подршке.

„То је макро-економска стабилност, транспарентност буџета и реформа јавних финансија“, објаснио је Станивуковић и нагласио да Министарство пажљиво води рачуна о пријему ових средстава и њиховом коришћењу.

Према његовим речима, крајем 2018. године уплаћене су прве транше из све три поменуте секторске буџетске подршке у буџет Републике Србије, од чега је само за образовање уплаћено 6,8 милиона евра.

Станивуковић је истакао да Програм економских реформи (ЕРП) представља најважнији стратешки документ у економском дијалогу са Европском унијом и да подразумева и одговарајући приказ потребних буџетских средстава за имплементацију реформи у складу са смерницама Европске комисије.

„У оквиру Закона о буџету за 2019. годину узете су у обзир и потребе за реализацију реформи у области образовања, а у складу са исказаним приоритетима ресорног министарства“, рекао је државни секретар.

Он је додао да очекиване приливе из секторске буџетске подршке, до сада није било лако предвидети, имајући у виду искуство сектора реформе јавне управе.

Станивуковић је изјавио да очекује да ће до краја ове године бити реализоване наредне транше секторске буџетске подршке, као и даља успешна реализација реформи у сектору образовања.

Фото: Танјуг