Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. маја 2019.

Станивуковић: Ефикаснија примена ИПАРД програма ојачава конкурентност привреде

Државни секретар у Министарству финансија Републике Србије Гојко Станивуковић данас је присуствовао састанку Одбора за праћење спровођења ИПАРД II програма у Новом Саду. Станивуковић је подвукао да пољопривреда значајно доприноси расту нашег БДП-а, као и да ће даља и ефикаснија примена ИПАРД програма ојачати комнкурентност у том сектору, утицати на његов развој и значајно подржати пољопривредне произвођаче.

Станивуковић је подсетио да је Европска комисија део својих надлежности поверила Републици Србији кроз индиректно управљање.

„Активности у спровођењу ИПА средстава и ИПАРД програма биле су веома интензивне у претходном периоду, а праћење имплементације и ефикаснија реализација мера свакако ће бити један од наших главних приоритета. Осигураћемо појачан надзор од стране НАО структуре како бисмо били сигурни да ИПАРД систем неометано и успешно функционише“, рекао је Станивуковић.

Он је подсетио да је до сада објављено пет јавних позива од стране ИПАРД агенције и да ће се до краја године интензивирати процес одобравања захтева потенцијалних корисника за мере 1 и 3 у циљу апсорпције што већег износа средстава.

Станивуковић је навео да су у току и припреме за акредитацију осталих мера у оквиру ИПАРД II програма, и то мера 7 и 9 који се односе на руралну диверсификацију и техничку помоћ.

„Један од кључних аспеката спровођења ИПАРД програма је јачање капацитета структура које су укључене у овај процес. Потребно је да сва тела обезбеде адекватан број запослених као и њихово континуирано обучавање“, напоменуо је Станивуковић.

Указао је да је посебна пажња посвећена третирању могућих неправилности у спровођењу средстава и неправилно утрошеним средствима.

„Комуникација са Европском комисијом и Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ)
по овом питању је редовна и отворена, што ће се наставити и у наредном периоду“, рекао је Станивуковић.

У складу са Акционим планом који је усвојила ИПАРД радна група, подношење пакета документације неопходног да би Европска комисија поверила управљачке дужности Републици Србији („entrustment package“) је планирано за септембар ове године, чему ће претходити екстерна ревизија предвиђена за јул месец.

Станивуковић је подвукао да је спровођењe ИПАРД програма у Републици Србији од изузетног значаја за сектор пољопривреде и руралног развоја, укључујући и сам преговарачки процес и поглавље 11.

Састанку Одбора за праћење спровођења ИПАРД II програма у Новом Саду присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, представници Делегације ЕУ у Србији, као и представници Управе Европске комисије надлежне за политику Уније у области пољопривреде и руралног развоја (DG Agri).

Министар Недимовић је најавио да ће од јесени бити укључена још два нова сектора у ИПАРД, а то су сектор јаја и сектор вина, као и да су добили два нова захтева од пољопривредних произвођача, за прераду воћа и од произвођача млека.

„Од јесени имамо и агротуризам, јер је усвојена мера за развој руралног туризма. То је јако важно јер можемо да користимо наш географски потенцијал и храну коју производимо“, рекао је Недимовић.

Представник Директората за пољопривреду и рурални развој у ИПАРД програму Лиам Бреслин оценио је да 175 милиона евра предприступне помоћи из ИПАРД програма може променити многе ствари у пољопривреди.

„У току је обрада пристиглих предмета и очекујемо ускоро и исплату и доношење решења по тим предметима. Очекујемо сада, такође, да се пријављују они који су заинтересовани за развој агротуризма и да аплицирају за средства из ИПАРД програма“, рекао је Бреслин.

Фото: Танјуг