Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. априла 2019.

Синиша Мали: Влада усвојила лекс специјалис о швајцарцима, отписује се 38% дуга

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Републике Србије, након чега ће бити упућен у скупштинску процедуру.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом решава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно решење.

„Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представају, банака, и државе са треће стране. Разговори нису били нимало лаки, али смо успели да нађемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране. Нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга. Предвиђено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата“ – истакао је Синиша Мали и захвалио свим учесницима преговора.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са банком закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.