Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
22. априла 2019.

Синиша Мали: Више од 10 важних споразума биће потписано у Кини

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће Други међународни форум ‘Појас и Пут’ који се одржава од 25. до 27. априла, а на који путује заједно са председником Србије Александром Вучићем, пружити прилику за уговарање нових инвестиција и пројеката.

Он је гостујући на РТС-у истакао да ће бити потписано више од десет споразума и нагласио да економски односи Србије и Кине никада нису били бољи.

“Председник Вучић се по шести пут сусреће са кинеским председником Си Ђинпингом, а 16. пут са Владимиром Путином. То је са једне стране велика част за нашу земљу а са друге стране прилика да се та економска сарадња још више продуби”, рекао је Мали и додао да је председнику Вучићу указана част и да буде један од тројице лидера који ће имати завршни говор на скупу.

Говорећи о пројектима, Мали је навео да ће бити потписани важни споразуми из области инфраструктуре.

“Биће потписан Споразум о реконструкцији пруге Београд-Ниш-Прешево. Постоји план реконструкције до мађарске границе. Са завршетком реконструкције пруге до Прешева имаћемо једну вертикалу од наше најсеверније до најјужније тачке. Имајући у виду да су Кинези преузели луку Пиреј у Грчкој и да кинеска роба стиже до ње, ми ћемо бити поново главна транзитна артерија за увоз и извоз робе. То је изузетно значајно и реч је о веома важном споразуму”, рекао је он.

Мали је додао и да је у плану да се потпише Уговор о изградњи Сектора Ц обилазнице око Београда.

“О томе се говори двадесет, тридесет година и то је онај део који нам недостаје –
од Бубањ потока преко Белог потока, Винче до Панчева. Тиме ћемо затворити и обилазницу први прстен око Београда. Такође,
потписујемо и финансијски аранжман о завршетку аутопута Прељина-Пожега, дакле наставак Коридора 11, а на основу Споразума који смо потписали прошле године имамо и потписивање уговора о изградњи Индустријског парка у Борчи. Реч је о огромној инвестицији,
очекујемо преко 1000 компанија које ће ту бити смештене. То ће бити највећи Индустријски кинески парк у Европи, са више од 10.000 запослених”, рекао је Мали.

Министар је навео да инвестиције значе нова радна места и подизање квалитета инфраструктуре, и подсетио да су кинески инвеститори помогли да се изборимо са вишегодишњим проблемима око Железаре и РТБ-а „Бор“.

Он је нагласио да је Железара тренутно највећи извозник и подсетио да је прошле године кинеска компанија преузела РТБ „Бор“ и подигла то предузеће на ноге, као и да је недавно положен камен темељац за нову кинеску фабрику гума у Зрењанину.

Мали је навео да “све оно за шта се боримо”, а то су нова радна места и инвестиције, заправо пердставља пут ка више новца у буџету и бољем животном стандарду.
Нагласио је и да прва три месеца охрабрују и да ако се овако настави до краја године се отвара простор за повећење плата и пензија.

“Погледајте први квартал, ми смо за целу годину планирали дефицит од 0,5 одсто БДП-а, а уместо тога имамо суфицит у прва три месеца од 15,8 милијарди динара. Планирали смо
за прва три месеца дефицит од 19 милијарди, дакле негде 35 милијарди динара нам је резултат бољи од пројектованог. Ако се по јутру дан познаје, можемо да очекујемо добре резутлате за ову годину. Сачекаћемо, наравно, и септембар месец. Уколико имамо добре резултате, оствариће се и фискални простор за повећање плата и пензија”, рекао је Мали.

На констатацију новинара да Међународни монетарни фонд (ММФ) долази за две недеље, министар је напоменуо да се све ради у договору са овом финансијском институцијом –
и структурне реформе и финансијска консолидација.

Мали је подсетио и да се данас наставља расправа о амандманима на Предлог закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима у Скупштини Србије. Према његовим речима, за данас и сутра, планирана је скупштинска расправа о поднетим амандманима, а за четвртак усвајање поменутог
закона.

“Драго ми је да је држава, после 12 или 13 година, заједно са банкама и задуженима пронашла компромисно решење. Није постојао други начин. Када видите да људи остају без крова над главом, ви морате да реагујете као одговорна држава. По томе се разликујемо од других. Видели сте иницијативу председника Вучића који је покренуо те разговоре, за истим столом смо успели да сукобимо мишљење и коначно пронашли решење”, закључио је Мали.