Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. априла 2019.

Синиша Мали: Усвојен лекс специјалис за „швајцарце“ – коначно решење за проблеме грађана

Посланици Скупштине Репубике Србије, након неколико дана расправе, данас су усвојили Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, који ће омогућити задуженима у тој валути да реше дугогодишњи проблем.

Закон предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, који је претходно посланицима образлагао предлог Закона, подсетио је да се лекс специјалисом решава проблем 15.785 грађана Србије који имају кредите у тој валути.

„Коначно смо успели да дођемо до узајамно прихватљивог решења, и када је реч о задуженима, банкама и држави. Лекс специјалисом обухваћени су сви корисници кредита индексирсаних у швајцарским францима, на чему смо као држава инсистирали, чиме дефинитивно стављамо тачку на дугогодишњи проблем. Ово је коначно решење за дугогодишње проблеме многих грађана“, рекао је Мали.

Он је још једном подсетио да је решење проблема задужених у швајцарским францима могуће захваљујући одличним макроекономским резултатима који су постигнути.

„Чињеница је да четврту годину заредом имамо суфицит. У прва три месеца он је износио 15,8 милијарди, иако смо планирали дефицит од 19 милијарди динара“, рекао је Мали.

Лекс специјалис предвиђа да су банке дужне да на износ добијен конверзијом примене каматну стопу према понуди банке која је важила 31. марта 2019. године за кредите индексиране у еврима исте вредности и рочности. Биће примењен лимит од 3,4 одсто, плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР за варијабилне каматне стопе и лимит од 4 одсто за фиксне каматне стопе.

„Суштина је да кроз ограничавање висине каматне стопе планирамо да ризик даље отплате кредита сведемо на минимум. Верујем да су корисници кредита задовољни овим коначним решењем“, закључио је министар Мали, који тренутно борави у званичној посети Пекингу.