Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. маја 2019.

Синиша Мали: Србија носилац привредног раста у региону

Према прогнози Међународног монетарног фонда и Светске банке, Србија ће до 2023. године бити носилац привредног раста у региону, рекао је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали, гостујући данас на телевизији „Хепи“.

„То су пројекције две најеминентније светске финансијске институције. С обзиром на добре резултате, фискалну консолидацију, чињеницу да ће инвестиције имати стопу раста од 4 одсто од 2020. до 2023. године, а остале земље 3,2 одсто у просеку, то значи да смо ми убедљиво број један. То говори да ће наш БДП у наредне четири године бити увећан за више од 20 одсто. Направили смо могућност одрживог раста наше економије“, рекао је Мали.

Министар наводи да је циљ државе да раст буде све већи, што води до повећања плата и пензија, повећања јавне потрошње, која је према његовим речима 30 одсто већа него прошле године, као и побољшању привредног амбијента.

„Ми смо део глобалне економије, а били смо и њена жртва, јер наша економија није била јака. Зато је процес реиндустријализације једини исправан, на тај начин стварамо стабилну државу. Када се 4 одсто пројектованог раста пренесе на БДП по глави становника, што је основни показатељ богатства једне државе, види се да смо прошле године имали 7.400 долара, а са пројектованом стопом раста идемо на преко 10.000 долара по глави становника, што није мало“, истакао је Мали.

Перформансе наше економије су боље него што смо планирали, наводи министар.

„У априлу смо имали дефицит од 10,3 милијарди, а планиран је дефицит од 22 милијарде динара. То је дупло бољи резултат него што смо пројектовали. Када саберете прва четири месеца ове године, ми смо у суфициту 5,5 милијарди динара, а планирали смо дефицит од 41 милијарду. Бољи смо за око 400 милиона евра“, рекао је Мали.

Министар објашњава да је буџет добро и реално планиран, у односу на стопу раста БДП-а, као и у односу на пројектовану стопу инфлације.

„Једноставно, перформансе наше економије су боље него што смо предвиђали и по питању ПДВ-а, акциза и прилива осталих елемената буџета. Дакле, не можете као што се радило 2008. године да из кредита исплаћујете плате и пензије, тада је земља била на ивици банкрота. Ми нашој деци не желимо да оставимо кредите и дефиците. Боље је да не знају шта је то, треба да им оставимо сигурну будућност и зато враћамо старе кредите и смањујемо јавни дуг, који је сада 50,1 одсто и иде ка доле“, рекао је Мали.

Министар подсећа да Мисија Међународног монетарног фонда долази наредне недеље.
„Потврдићемо резултате из 2018, као и за прва четири месеца ове године, а разговараћемо и о циљевима по питању структурних ефеката – о ЕПС-у, Србијагасу, приватизацији Комерцијалне банке“, наводи Мали и објашњава да са њима Србија нема финансијски аранжман.

„Аранжман са њима не подразумева њихов новац, већ подршку у структурним реформама, а радимо на новим фискалним правилима, на бољем управљању предузећима и пројектима“, рекао је Мали.

Он истиче да је прошле недеље Влада Србије основала Комисију која ће се бавити реализацијом и надгледањем великих инфраструктурних пројеката у Србији, чија је председница премијерка Ана Брнабић и наводи да је то „огроман корак напред, јер у администрацији треба направити веће капацитете и контролисати реализацију инвестиција, да не би било кашњења и да те инвестиције не буду промашене“.

Министар Мали се осврнуо и на прошлонедељну посету Кини, где се председник Србије Александар Вучић по шести пут састао са кинеским председником Си Ђинпингом.

„Потписан је велики број споразума. Важан је споразум за изградњу Индустријског парка у Борчи, за који је прошле године потписан споразум о разумевању, а ове године уговор. Реч је о парку који ће се простирати на преко 300 хектара, очекујемо хиљаду предузећа и компанија из Кине. То ће бити највећи кинески индустријски парк у Европи, са преко 10.000 запослених. Огромна је инвестиција, а изградња се очекује крајем ове или почетком наредне године“, рекао је Мали.

Он подсећа да је изградња Индустријског парка планирана у близини петље Зрењанин, где је и велика фабрика Линглонг, огромна инвестиција од милијарду долара за тај град, а како наводи, очекује се долазак још две фабрике.

Министар подсећа да је потписан и финансијски Споразум за ауто-пут Прељина – Пожега, као и Уговор о ревитализацији и сређивању пруге од Новог Сада, преко Суботице до Келебије, од преко милијарду долара. Такође, потписан је и Споразум о ревитализацији пруге Београд – Ниш – Прешево, што је према оцени министра финансија одлична вест.

„У потпуности ћемо и ту транспортну руту осавременити, имаћемо брзе возове. Сав транспорт иде преко Србије, што за нас значи више такси, више посла, више свега. Кроз Грделичку клисуру ћемо ићи до Македоније. То смо сањали, а сада и досањали. У августу ће бити отворен и источни крак Коридора ка Бугарској, отварамо пут Прељина – Пожега, а од изузетног значаја је и обилазница око Београда, која се ради. Тако имамо основ за равномерни привредни развој, тамо где је добра инфраструктура, тамо се отварају фабрике, без тога не можемо да идемо даље, зато се инвестира“, рекао је Мали.

Говорећи о великим инвестицијама у нашој земљи, министар Мали се осврнуо и на потенцијални долазак Фолксвагена.

„Фолксваген је стуб немачке, европске и светске економије. Ако дођу у Србију то ће бити потврда свих наших резултата и неће постојати бољи симбол свих реформи које смо спровели, да не помињем број радних места који ће бити отворен“, рекао је Мали.
Министар је закључио да
би волео да се добри резултати прва четири месеца ове године наставе, да би се створио, како каже, простор за додатно повећање плата и пензија у значајнијем обиму.

„У септембру ћемо направити пресек, па ћемо видети. Нови запослени, нове компаније и фабрике значе више прихода у буџету, што даље доводи до већег броја инвестиција и повећања плата и пензија. То је једини одрживи круг, који гарантује сигурнију и бољу будућност за нашу земљу. Од те политике нећемо одустати“, рекао је Мали.