Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
26. априла 2019.

Синиша Мали: Србија има здраву основу за даљи економски напредак

Министар финансија Синиша Мали рекао је у интервјуу за магазин FDI Intelligence, који издаје лондонски Фајненшл тајмс, да Србија сада има здраву економску основу за напредак и да жели да привуче још више инвестиција и из ЕУ и из Кине.

Мали је рекао да Србија напредује у реформама започетим 2014. године и да сада људи почињу да осећају резултате промена које су постигнуте у претходних пет година.

Подсетио је да је земља 2014. године била на ивици банкрота.

„Покренули смо веома тежак али одлучан програм реформи са ММФ-ом. Успели смо да постигнемо изванредне резултате. Наш буџетски дефицит је у 2014. години износио око 6,2 одсто БДП-а, док смо у 2018. години имали фискални суфицит од 0,6 одсто. Трећу годину заредом смо остварили суфицит. Јавни дуг је у 2014. години износио око 70 одсто БДП-а, сада износи 50,6 одсто“, нагласио је министар финансија.

Поред тога, Србија је 2018. привукла отприлике половину директних страних инвестиција које долазе на Балкан, што је износило око 3,5 милијарди евра, додао је Мали.

„Као резултат тих инвестиција, успели смо да смањимо незапосленост са 25,9 одсто у 2013. на 12 одсто у 2018. Наш раст БДП-а у 2018. био је 4,3 одсто и био је један од најбрже растућих у Европи“.

Мали истиче да је Србија, поред одржавања финансијске стабилности и економског раста, усмерена ка достизању инвестициона кредитног рејтинга.

Наводи да су за Србију кључни економски приоритети фокусирање на даљи економски развој и да је кључно питање како одржати високе стопе раста БДП-а пошто би то омогућило веће плате, виши животни стандард грађанима, као и више новца за буџет.

„Друго, диверзификујемо наше изворе трговине и инвестиција. Имамо добре односе са ЕУ. Формално смо на путу ка чланству и радимо на усклађивању са ЕУ стандардима. Истовремено, одржавали смо добре односе са САД, Русијом и Кином. Ми смо мала земља и желимо да имамо инвестиције из свих ових земаља. Зато председник Србије Александар Вучић инсистира на регионалној политичкој стабилности. Важно је да одржимо ту стабилност зато што она доноси већи економски развој“ – истакао је Мали.

Он је нагласио да су Кинези добродошли у Србији под условом да поштују домаће прописе и законе.

Истиче да су се недавно кинеске компаније пријавиле на тендеру за проналазак стратешког партнера за Железару и РТБ Бор и победиле.

„Охрабрујуће је да видимо све више страних директних инвестиција из Кине. Такође, произвођач гума Линглонг планира да уложи милијарду долара у фабрику у Србији. Сви ови кинески инвеститори су добродошли, све док играју по нашим правилима. По том питању смо потпуно усклађени са ЕУ“, кажа Мали.

На питање када се очекује тендер за Комерцијалну банку и какав је план, министар финансија Србије је рекао да се очекује покретање процеса приватизације те банке у мају и да би тај процес требало да буде окончан до краја 2019.

Мали очекује да ће бити заинтересоване добре приватне банке и да ће бити пронађен партнер за нашу највећу државну банку и да ће учествовати у даље у развоју земље.

„Што се тиче Телекома Србија, у овом тренутку Влада више не размишља о приватизацији тог предузећа. Ми у ствари инвестирамо у Телеком Србија, како би пратили технолошке промене и развијали 5Г мрежу“, казао је Мали.

Он је закључио да Србија напредује у реформама, започетим 2014. године, и да сада грађани почињу да осећају резултате промена које су остварене у претходних пет година.