Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. јануара 2021.
SINISA MALI

Синиша Мали: Прописи Министарства финансија јасни, труднице и породиље неће бити оштећене

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања, као што је то био случај и до сада.

Како је истакао, то значи да ће и труднице и породиље које раде у фирмама које су прихватиле одлагање плаћања пореза и доприноса, примати пун износ накнаде зараде и неће бити никаквих умањења тих накнада.

Министар Мали је истакао да се Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, то експлицитно и прописује.

„Доприноси чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом“, стоји у уредби.

Министар је навео и Уредбу о поступку и начину одлагања плаћања дугованог пореза и доприноса и циљу ублажавања економских последица насталих услед болести Ковид-19, где се наводи да: „Доприноси чије је одлагање плаћања одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеном за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом, као и остваривања права у друге сврхе“.

Као што видите, рекао је министар, у обрачуну накнаде зараде и трудницама и породиљама ће се обрачунавити и месеци за које послодавац није платио дажбине. Министарство финансија је, додао је, то веома јасно прописало.

Поводом навода у појединима медијима да се породиљама издају решења са умањеном накнадом зараде, министар је навео да надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдили како је и на који начин дошло до евентуалног пропуста.

„Уколико се открије да постоји било какав пропуст, он ће бити исправљен. Труднице и породиље, понављам још једном, неће и не смеју бити ни на који начин оштећене“, подвукао је министар и додао да ће уколико се открије било какав пропуст, бити послата нова, коригована решења у најкраћем року.