Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. јануара 2019.

Синиша Мали: Посета Путина важна за нашу економију, доказ добре сарадње

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је долазак председника Руске Федерације Владимира Путина веома значајан за Србију и да је тај 15. по реду сусрет са председником Србије Александром Вучићем доказ њиховог личног пријатељства и интензивне економске сарадње.

„Веома је важно што ће председник Руске Федерације Владимир Путин доћи у Србију. Мислим да је то 15. сусрет између нашег председника и њега и то само доказује о ком интензинету сарадње и међусобним односима је реч. Русија је за нас веома важан спољнотрговински партнер а разговори ће, пре свега, бити усмерени на будућност и сигурно снабдевање гасом“, рекао је министар Мали гостујући на Happy телевизији.

Он је додао да је снабдевање гасом стратешки важно питање за нашу земљу, да је он погонска снага за наше нове фабрике, те да ако јачамо економију и подижемо привредни раст, требаће нам много више тог значајног енергента.

Мали је истакао да ће бити потписано двадесетак значајних споразума, међу којима су и они који се односе на железнице, односно изградњу јединственог диспечерског центра, који ће бити у функцији повећања ефикасности железница. Такође, биће потписани споразуми у области образовања и многим другим значајним областима живота.

Министар је рекао да му је посебно драго због чињенице да ће Вучић добити и орден и да је после 105 година он први српски државник који ће добити такo велико признање.
„Знам колико му то значи и да је то потврда његове борбе за боље сутра и боље односе Србије и Русије“, казао је Мали.

Коментаришући друге економске изазове са којима се Србија сусреће, пре свега таксе од сто одсто на увоз робе из централне Србије, које је увела Приштина, Мали је истакао да то питање мора да се реши али да решење свакако не лежи у контрамерама, што је мудро закључио и сам председник државе.

Према његовим речима, Србији је важан мир и стабилност у региону, политичка стабилност и напредак иду заједно, а за нашу земљу сарадња са регионом је изузетно значајна.

„Подаци о спољној трговини за 2017. годину говоре да смо тада остварили 3,9 милијарди евра спољнотрговинске размене са свим земљама ЦЕФТА региона, а од те суме 3,1 милијарди евра је био наш извоз. Ми доминирамо у региону по том питању. У економији сваки мали шок или негативна вест утиче на оног који новац жели да инвестира“, рекао је Мали.

Министар се осврнуо и на економске перформансе у 2019. години истакавши да је буџет добро конципиран и уравнотежен и да је заснован на три стуба развоја – расту личне потрошње, инвестицијама и односу извоза и извоза односно спољно-трговинској размени. Према његовим речима сва три фактора су узета у обзир приликом конципирања буџета за 2019. годину.

Обећавајући одговорну фискалну политику као и до сада, министар се осврнуо и на своја очекивања од привреде. Он је навео да је Србија сада доста другачија, спремно дочекује нове економске изазове, јавни дуг нам иде силазном путањом и сада је на 50,1 одсто бруто домаћег производа, инвеститори желе да дођу код нас и да свакодневно отварају нове фабрике.

„Осим конкретних економских, и то је највећи резултат – бољи имиџ Србије у свету“, оценио је он и додао да се доласком великих инвеститора отварају врата и за мала и средња предузећа, за предузетнике, јер велики имају извозна тржишта, користиће их као добављаче, а на тај начин једна добра ствар за собом вуче другу.

„Када погледате стопе раста и одрживост једне економије увек су најаче економије оне које имају индустријску производњу. Када погледате структуру фабрика, то што расте извоз последица је великог броја отворених фабрика усмерених ка извозу, које доприносе расту БДП-а и запошљавају нове раднике“, истакао је он.

Критике економиста и Фискалног савета, каже Мали, увек узима у обзир, али не када су неутемељене.

„Бројке не могу да лажу. Кад погледате тај резултат, Еуростат (статистичка служба Европске уније) избаци стопе раста за сваки квартал, ви видите да смо међу водећим економијама у свету“, каже министар.

Он је истакао да разговори са Фискалним саветом понекад нису лаки и да се понекад разликују. „Они су, рецимо строжи око вишкова, кажу имате вишак овде или онде. Наша политика није политика отпуштања. Хоћу да се изборим да ти људи остану на својим пословима“, каже министар.

Осврћући се на могући долазак економске кризе, они истиче да нико не може да је предвиди када и да ли ће она доћи али је „дефинитивно тачно да смо ми као Србија данас много спремнији и свеснији смо ако ништа друго оног искуства из 2008. године па ћемо гледати да не поновимо те погрешне одлуке“.

На питање о могућим ванредним парламентарним изборима и њиховом утицају на економију земље, министар је рекао да је та одлука на председнику Вучићу и да ће каква год да буде она бити исправна, јер му је интерес Србије увек био изнад интереса странке.