Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. фебруара 2019.

Синиша Мали: Поједностављеном процедуром повраћаја ПДВ до већег броја страних туриста

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и потпредседница за нова тржишта у компанији „Global Blue“ Биргита Фалк потписали су данас Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту успостављања успешне шеме повраћаја ПДВ страним путницима кроз дигитализацију процедуре.

Министар Мали је том приликом истакао да Република Србија жели да искористи сва позитивна искуства како би се боравак туристима у нашој земљи учинио што пријатнијим, због чега је веома важно и поједностављивање процеса повраћаја ПДВ.

„Овај програм би требало да заживи од 1. јануара 2020. године. Наш је циљ да туристима олакшамо куповину, а с друге стране и повраћај ПДВ да бисмо их мотивисали да више троше. Тиме додатно подстичемо и нашу економију даље да расте, а самим тим, повећаваће се и запосленост у нашој земљи“, рекао је Мали.

Министар наводи да је велики посао пред нама, пре свега реализација свих техничких питања да би систем почео да ради.

„Реч је о систему који је најмодернији, најсофистициранији, потпуно дигитализован, без коришћења много папира. То ће се постићи добром повезаношћу Пореске управе, Управе царина и малопродајних објеката који се укључују у овај систем да би се повраћај ПДВ максимално убрзао. Иначе, на дигитализацији инсистира и председница Владе Србије Ана Брнабић, чиме се чини још један велики искорак напред“, рекао је Мали.

Синиша Мали је изразио задовољство што је потписивање Меморандума одржано на дан када почиње Сајам туризма, те искористио прилику да укаже на раст броја туриста у нашој земљи и на чињеницу да Србија сваке године постаје све атрактивнија туристичка дестинација.

„Рекордне резултате смо остварили по питању прихода од туризма, као и када је реч о броју туриста у 2018. години. Србију је посетило више од 3,4 милиона туриста, што је пораст од 11 одсто у односу на исти период 2017. године. Такође, током прошле године остварено је више од 9,3 милиона ноћења, што је пораст од 12 одсто у односу на 2017. годину. Милијарду и по долара је у прошлој години био приход од туризма. То су импресивне цифре о којима смо могли само да сањамо пре само пар година. Тај тренд желимо да наставимо, желимо двоцифрене стопе раста, раст броја туриста у нашој земљи. Управо систем за повраћај ПДВ треба да их подстакне да дођу у већем броју, да потроше више, а с друге стране и да имамо већу привредну активност“, истакао је Мали.

Потпредседница за нова тржишта у компанији „Global Blue“ Биргита Фалк навела је да је Србија већ показала своје потенцијале, као центар за куповину на Балкану.

„Потрошачи који посећују вашу земљу из суседних земаља, уз све већи број добрих потрошача који долазе у Србију из Кине, Русије, Америке, дају нам наговештај онога што је потенцијално велико малопродајно тржиште ове земље. То значи да морамо заузети проактиван став тиме што ћемо се припремити да топлом добродошлицом дочекамо ове путнике, који су великој мери вични и дигиталном свету, те ћемо садашњи ниво повраћаја ПДВ у Србији подићи на дигитални ниво“, истакла је Фалк.

Потписивању Меморандума у Влади Републике Србије присуствовали су државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић и в.д. помоћника министра у Сектору за фискални систем Драган Демировић, као и специјални саветник у кабинету председника Владе РС Маја Бојовић.