Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. маја 2019.

Синиша Мали: Оснивамо Агенцију за циркуларне миграције

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали борави данас у једнодневној посети Сарајеву на годишњем састанку и економском форуму Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Министар Мали у Сарајеву борави са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

Говорећи на панелу о Западном Балкану, Мали је рекао да је за задржавање младих у земљи кључна економска политика, јер само на тај начин, кроз добар привредни амбијент који се тиме ствара, можемо да конкуришемо неким много развијенијим земљама.

„Најважније је да људи осете оптимизам, да осете да постоји потенцијал, да они своје снове заиста остваре, да нађу посао у Србији“, рекао је Мали.

Министар је истакао да је покренут добар програм подстицаја, од којих истиче програм за младе који покрећу посао.

„За оне који су завршили школу, а покрећу свој бизнис, за њих не постоји плаћање пореза и доприноса првих годину дана. Хиљаде младих људи ту иницијативу је већ прихватило. И не планирамо да се зауставимо, стотину милиона евра имамо за развој иновативних делатности, за старт-апове, инвестиције у институте, у истраживање“, истакао је Мали.

Министар је најавио и да ће Влада основати Агенцију за циркуларне миграције, како би они који одлазе из земље могли и да се врате.

Говорећи о страним директним инвестицијама, Мали је напоменуо да као регион можемо много више да урадимо.

„Као регион смо интересантни инвеститорима који долазе, с обзиром да је свет постао велико глобално село. Морам да истакнем да је Србија по питању привлачења инвестиција много урадила протеклих пар година. Србија се много променила, ми смо завршили нашу фискалну консолидацију, стопа раста прошле године била је 4,3 одсто, међу топ 10 смо економија у Европи, по стопи раста те године“, рекао је Мали.

Он је подсетио да је према прогнозама Међународног монетарног фонда и Светске банке до 2023. године Србија означена као носилац економског раста целог региона.

„Када су ме питали како привлачимо инвеститоре, рекао сам да смо веома агресивни по питању давања субвенција, желимо да дамо више него неке друге земље попут Пољске, Румуније, Чешке и
Словачке. С друге стране имамо најбоље инвестиционо и привредно окружење, тако да са пуно оптимизма очекујемо године које су пред нама“, истакао је Мали.

Министар је навео и да је значајан фактор за привлачење страних инвестиција људски фактор.

„Ту је добра, вредна радна снага, људи су веома образовани. То су све предуслови који чине Србију, за мене, као министра финансија у Влади Републике Србије, најбољом земљом за привлачење страних инвестиција у региону. Добро је што смо на правом путу, то што смо привукли прошле године 3,5 милијарди директних страних инвестиција, што чини 55 одсто свих инвеситција у региону Западног Балкана“, рекао је Мали.

Осврнувши се на сарадњу са ЕБРД-ем, која траје скоро две деценије, министар Мали је подсетио да је Србија са њима од 2001. године закључила уговоре о кредитима, вредности око 1,3 милијарде евра.

„Само у овом тренутку активни су пројектни зајмови ЕБРД-а за пројекте у области саобраћаја, који се углавном односе на железницу, и у области енергетике. Оно што је ново и што се односи на ову годину су пројекат изградње аутопута Ниш – Плочник – Мердаре, и пројекат јачања инфраструктуре за наводњавање. Посебно ми је драго што велики проценат инвестиција иде у приватни сектор, па се тако чак 70 одсто инвестиција „слије“ у мала и средња предузећа“, рекао је Мали.

Министар је напоменуо да је ЕБРД прва финансијска институција која је емитовала обвезнице у динарима на домаћем тржишту, чиме је директно допринела развоју тржишта и капитала.