Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
06. маја 2019.

Синиша Мали: Новим споразумима са Светском банком до јачег привредног раста

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали и шеф Канцеларије Светске банке у Србији потписали су данас три споразума, вредна 142 милиона долара, а који ће допринети модернизацији пореске администрације, унапређењу рада Е-управе, као и унапређењу и олакшању регионалне трговине.

Мали је нагласио да су ови финансијски аранжмани склопљени под веома повољним условима, док су пројекти на којима се сарађује веома важни, јер ће допринети снажнијем економском расту Србије.

„Већ дуги низ година Република Србија успешно ради и сарађује са Светском банком. Драго ми је да су се теме данас промениле у односу на оне од пре пар година, тада је било питање финансијске консолидације, великих дугова, земље која је била пред банкротом, а данас говоримо о томе на који начин српска економија треба да настави да расте, како да те стопе раста буду још више и како да унапредимо нашу економију да буде атрактивнија и конкурентнија“, истакао је министар.

Према његовим речима, циљ пројекта модернизације пореске администрације је смањење трошкова грађана и привреде у испуњавању пореских обавеза, као и унапређење делотворности наплате пореза. Споразумом је предвиђен зајам у износу од 52 милиона долара.

„Ми већ активно радимо на модернизацији Пореске управе и администрације, а овај пројекат ће допринети унапређељу испуњавања пореских обавеза и бољој пореској контроли“, нагласио је Мали.

Како је министар истакао, након реорганизације Пореске управе следи потпуна аутоматизација и унапређење њеног рада кроз бољу фискализацију, увођење ефикаснијих фискалних каса, као и кроз промену софтвера како би рад Пореске управе био максимално унапређен, што се посебно односи на убрзање повраћаја ПДВ-а.

„Део овог зајма је усмерен управо ка томе да се обезбеди могућност повраћаја ПДВ-а истог дана, што је основни захтев привредника у Србији, чиме ће се умногоме унапредити рад наше привреде, а самим тим је учинити и конкурентнијом“, изјавио је министар Мали.

Он је додао да прве резултате по питању ефикаснијег повраћаја ПДВ-а очекује већ крајем 2019, те да ће се у процес набавке одговарајућег софтвера и обуке кадрова кренути већ током наредне године, да би до 2021. тај систем био у потпуности имплементиран.

Уговор о унапређењу електронске управе предвиђа зајам од 50 милиона долара, а његов циљ је пораст нивоа квалитета Е-услуга и остваривање уштеда кроз елиминисање паралелних процеса, понављање поступака и губитака услед дуготрајних поступака, чиме се ствара ефикаснија јавна управа.

„Развој Е-управе је један од најјачих алата у борби против корупције и сиве економије, јер се пословни процеси информатизују и смањује се утицај људског фактора на реализацију услуге“, нагласио је министар.

Трећи споразум односи се на унапређење трговине и транспортних олакшица на Западном Балкану, а вредност је 40 милиона долара.

„Циљ овог пројекта јесте унапређење међудржавне сарадње и трговине између земаља у региону, дакле потпуна аутоматизација рада царинских испостава, царине и разних докумената како би се повећала транспарентност и брзина протока робе и људи у региону, чиме се унапређује трговина и економија наше земље“, изјавио је Мали.

Према речима министра Синише Малог, овај програм се спроводи у две фазе, које ће бити имплементиране у периоду од пет година по свакој, док су земље обухваћене првом фазом Албанија, Северна Македонија и Србија.

„Ово су веома важни споразуми за нас, јер ће нам дати могућност да наставимо са структурним реформама наше економије. Раст је могућ само ако нам је тржиште конкурентније, а трудимо се да томе допринесемо кроз спровођење споразума које смо данас потписали“, закључио је Мали.

Потписивању споразума присуствовао је и потпредседник Светске банке за регион Европе и Централне Азије Сирил Милер, као и директорка Пореске управе Драгана Марковић. Пре потписивања споразума, министар Мали се састао са Милером, који је похвалио макроекономске резултате Србије.

Фото: Танјуг