Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
11. септембра 2019.

Синиша Мали: Новац који смо уштедели враћамо грађанима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас да ће у наредних неколико дана бити познат тачан проценат повећања плата у јавном сектору и да се може очекивати веће увећање него прошле године.

„Ми желимо да се новац који смо уштедели што пре врати грађанима. За пар дана изаћи ћемо са предлогом повећања плата у јавном сектору. Ја сада у овом тренутку могу да кажем да ће повећање плата процентуално бити веће него прошле године, када је било између 7 и 12 одсто. Ове године ћемо ићи још мало изнад тога, опет сходно томе што смо зарадили и прошли кроз тешке економске реформе“, истакао је Мали.

Он је гостујући на телевизији Пинк подсетио да и пензионери, осим увећања од 1. јануара 2020. године између 5,1 и 5,5 одсто, могу очекивати 5.000 динара у децембру.

„То је начин да вратимо грађанима Србије, и најстаријима и запосленима, а све то је могуће на основу тешких реформи које је спровео председник Србије Александар Вучић, то је реализација обећања које је он дао. Наравно да ћемо осетити бољитак, а у децембру ћемо имати и просечну плату преко 500 евра. На добром смо путу да из године у годину повећавамо животни стандард грађана“, рекао је министар.

Мали је навео да је увећање минималне цене рада феноменална вест и да је то још једна потврда реформи које су започете, као и да ће се тај предлог у четвртак 12. септембра 2019. наћи на Влади.

„Од 1. јануара 2020. године минимална цена рада биће увећана са 155,3 на 172,5 динара по сату. Када се прерачуна, реч је о увећању са 27.022 на 30.022 динара, што је за три хиљаде динара више“, рекао је министар.

Он је истакао да је реч о највећем повећању минималне цене рада икада, као и да је у последњих девет година готово дуплирана, што је, како је оценио, велики корак напред.

„На овај начин ми показујемо да бринемо о грађанима Србије, да повећамо њихов материјални статус, да се што пре приближимо минималној потрошачкој корпи. На овај начин показујемо и каква је наша економска политика, а ово радимо не на основу неких кредита, већ на основу онога што смо зарадили“, напоменуо је министар.

Министар је подсетио да трећу годину заредом имамо суфицит у буџету, иако је очекиван дефицит, а који за првих осам месеци износи 46,6 милијарди динара и напоменуо да су планирана увећања, плата, пензија и минималне цене рада реална и могућа управо захваљујући оваквој економској политици која се води.

Од следеће године планирано је додатно смањење оптерећења привреде за један проценат, рекао је министар и навео да је то још једно обећање које се остварује, а да ће гледати да пронађу начин да дође до још већег смањења оптерећења.

„Трудимо се да будемо још конурентнији кроз растерећење привреде, а размишљамо да растерећење буде још веће. Морамо да сачувамо макроекономску стабилност, али ово је права слика резултата политике коју водимо. Драго ми је да су грађани разумели тешке мере, другу годину заредом повећавамо плате, пензије, минималну цену рада“, истакао је министар.

Министар је истакао да је сада инфлација стабилна и да се креће до два одсто, као и да имамо стабилан курс.

„Дакле лична потрошња иде горе, просечна плата и пензије иду горе, али хоћемо још више, нисмо задовољни, хоћемо још више да повећавамо, али мораво да будемо вредни, да више производимо и да извозимо“, рекао је министар.

Мали је напоменуо и да су планирана издвајања од преко 12 милијарди евра за инвестициони план који ће бити реализован у наредне четири године.

„Желимо да преко државних инвестиција завршимо водоводне и канализационе мреже, фабрике за пречишћавање отпадних вода, путеве, а то додатно треба да подстакне раст наше економије. Колико ће наша економија расти, зависи од личне потрошње, али и од домаћих и страних инвестиицја“, навео је он.

Министар је закључио да је сада циљ да нам стопа раста до краја године буде већа од 3,5 одсто, као и да Влада Србије наставља да се бори да нађе новац за додатна повећања, односно раст животног стандарда грађана, како би се брже напредовало.

siniša mali gostovanje tv studio