Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
10. априла 2019.

Синиша Мали: Немачка важан спољнотрговински партнер Србије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обратио се вечерас немачким привредницима који послују у Србији, на традиционалном догађају „Members Dinner” који је одржан у хотелу „Crowne Plaza”, а који је организовала Немачко–српска привредна комора.

Министар је немачку пословну заједницу упознао са економском политиком Владе Републике Србије и даљим плановима на унапређењу пословног окружења у нашој земљи. Он је напоменуо да је Немачка кључни спољнотрговински партнер Србије.

„Нето улагања Немачке у периоду од 2010. године, закључно са трећим кварталом 2018. године, износила су 1123,1 милиона евра. Само у прва три квартала 2018. године, уложено је 183,4 милиона
евра. Највише немачких инвестиција било је у производном сектору“, истакао је Мали и додао да су немачке компаније присутне у свим виталним секторима привреде.

Немачка је, подвукао је министар финансија, један од главних партнера и у развоју система дуалног образовања.

Мали је, говорећи о економској политици Владе Републике Србије, рекао да наша земља континуирано ради на унапређењу предвидивости пословања, пословног окружења и привлачењу још више страних инвестиција.

Он је најавио даље пореско растерећење рада, као и модернизовање пореске администрације, да би, како је најавио, пословали још више у служби привреде и грађана. Ту је и даље унапређење политика и процедура код непореских давања (таксе и накнаде), као и предвидивости смањења пореских давања и повећање капиталних инвестиција.

Према речима председника Немачко-српске привредне коморе и генералног директора „Хемофарма“, Роналда Зелигера, у овом тренутку у више од 400 компанија са већинским немачким капиталом ради око 60.000 грађана Србије.

„Само у 2018. години трговинска размена између Србије и Немачке достигла је готово 5 милијарди евра. Такође, током читаве последње деценије српски извоз у Немачку, као и немачки извоз у Србију, континуирано расту из године у годину. Одлична билатерална сарадња две земље резултирала је све већим инвестицијама немачких привредника у Србији, а посебно је важна чињеница да немачки инвеститори све чешће реинвестирају и на тај начин отварају додатна радна места на овим просторима“, истакао је Зелигер.

Како је рекао, за све привреднике од изузетне је важности да послују у јасним, прецизним и очекиваним оквирима, односно да буду сигурни да ће правила игре која важе данас важити дугорочно.

Фото: Танјуг