Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
29. јануара 2021.

Саопштење Управе за игре на срећу

Од почетка године, инспектори Министарства финансија – Управе за игре на срећу, су у сарадњи са службеницима Министарства унутрашњих послова, Полицијске управе у Прокупљу, Одељења криминалистичке полиције, Одсека за сузбијање привредног криминалитета, спровели на територији Топличког округа контролу нелегалног приређивања игара на срећу. Том приликом откривени су нерегистровани објекти у којима су организоване игре на срећу клађење и игре на срећу на аутоматима од стране лица која немају одобрење за приређивање. Опрема која је коришћена за приређивање игара је привремено заплењена.

Осим код нерегистрованих организатора игара на срећу, инспектори су на неколико локација открили нелегалне аутомате и код регистрованог приређивача игара на срећу који су такође одузети. Том приликом изречена је мера привремене забране обављања делатности у трајању од 15, односно 90 дана.

Против лица која су организовала игре на срећу без одобрења Управе биће поднете кривичне пријаве надлежном јавном тужилаштву, због постојања основа сумње да су извршила кривично дело неовлашћено организовање игара на срећу.

Према Закону о играма на срећу, за неправилност која је утврђена први пут, регистрованом приређивачу се изриче мера забране обављања делатности у трајању од 15 дана, док се у случају поновљене неправилности, изриче мера забране у трајању од 90 дана. Ако се код приређивача и трећи пут (у периоду од 24 месеца) пронађу аутомати или опрема без дозволе Управе, истом се одузима одобрење за приређивање. Исте мере предвиђене су и за непријављена уплатно-исплатна места кладионица, столове у играчницама и другу опрему за приређивање игара на срећу.

Коришћењем опреме и локација која нису у легалном режиму, регистровани приређивачи су суочени не само са привременим затварањем објеката и кривичним пријавама, већ и потенцијалним губитком дозволе за рад.

У Републици Србији у овом тренутку има више од 33 хиљада аутомата и преко 2 хиљаде уплатно-исплатних места (кладионица), и сви они подлежу режиму лиценцирања, односно потребно је да буду пријављени Управи за игре на срећу и испуне одређене законом прописане услове, а то подразумева и плаћање одређених накнада за одобрење и приређивање. Свако њихово нелегално коришћење, повлачи и кривичну одговорност приређивача, односно организатора игара на срећу, јер доводи и до значајаног губитка буџетских прихода.

Сузбијањем сиве економије у овој области, односно онемогућавањем неовлашћеног организовања игара на срећу, осим заштите буџетских прихода, штите се и интереси малолетника, будући да легални приређивачи имају низ обавеза које се односе на друштвено одговорно приређивање.