Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
02. маја 2020.

Рејтинг агенција Standard and Poor’s потврдила оцену кредитног рејтинга на нивоу ББ+, са стабилним изгледима

Услед кризе изазване вирусом корона COVID-19, која је погодила све светске економије, рејтинг агенције ревидирају своје извештаје и пре планираних редовних објава ревизије рејтинга, а пре свега због утицаја пандемије на светску економију.

У прелиминарном извештају агенције за оцену кредитног рејтинга Standard and Poor’s, агенција је потврдила кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+ уз корекцију изгледa за даље повећање са позитивних на стабилне. Редовни извештај биће објављен 12. јуна 2020. године, у складу са календаром публикација ревизије рејтинга.

Захваљујући мерама Владе Републике Србије, као и мерама фискалне консолидације, Република Србија улази у ову кризу знатно спремнија и са боље уравнотеженим финансијама у односу на кризу пре десет година, наводи агенција.

За потврду оцене кредитног рејтинга од ББ+, Standard and Poor’s наводи да је то резултат очуване дугогодишње макроекономске стабилности, успешно спроведене фискалне консолидације, уравнотежених јавних финансија и рекордног нивоа девизних резерви, а што је подржано добро вођеном монетарном политиком као и рекордним приливом страних директних инвестиција у протеклом периоду.

Агенција у свом саопштењу позитивно оцењује и смањење јавног дуга у претходним годинама, који може да подржи додатна задживања за опоравак економије од негативног утицаја глобалне кризе.