Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
01. априла 2019.

Реформа јавне управе у Србији иде у добром смеру

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић изјавио је данас да је реформа система управљања јавним финансијама, као саставни део шире реформе јавне управе, стратешко опредељење Министарства финансија.

Станивуковић је на петом састанку Платформе за дијалог о политика у оквиру реформе јавне управе, рекао и да је успостављање свеобухватних и добро организованих јавних финансија предуслов за успешне процесе реформи и даљи развој свих сектора привреде.

„У првом кварталу 2019. године, Министарство финансија је у сарадњи са другим надлежним институцијама, члановима Радне групе за реформу управљања јавним финансијама, припремило Извештај о спровођењу Програма реформе управљања јавним финансијама, који обухвата период од јануара до децембра 2018. године, и
који је Влада Републике Србије усвојила 28. марта 2019. године, у оквиру рока који за извештавање о програмима предвиђа Закон о планском систему, навео је Станивуковић.

На састанку који је одржан у Влади Републике Србије, речено је да захваљујући великом залагању свих запослених у управи, али и снажној стручној и финансијској подршци ЕУ, реформа јавне управе у Србији иде у добром смеру.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да подршка ЕУ много значи Влади Србије у настојању да изгради јавну управу по мери свих грађана, а истовремено по угледу на најмодерније европске стандарде и праксе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да је реформа јавне управе процес који утиче на све сегменте живота и да је за њену успешност од кључне важности обезбедити капацитете и одрживост.

Дијалог о политикама у оквиру реформе јавне управе одржава се како би се разговарало о напретку, резултатима и циљевима у том процесу, али и у циљу
успостављања континуираног дијалога по разним темама од важности за реформу јавне управе и програм реформи јавних финансија. Дијалог се одвија између институција Републике Србије које су укључене у реализацију Секторског реформског уговора и Делегације ЕУ.

Секторски реформски уговор представља подршку буџету Републике Србије за спровођење реформе јавне управе. Његова вредност је 80 милиона евра, од чега је 70 милиона директне буџетске подршке, а 10 милиона евра комплементарне подршке кроз четири уговора техничке подршке.