Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
21. јануара 2021.
ENTONI GODFRI, DZON JOVANOVIC I SINISA MALI
GODFRI, MALI I JOVANOVIC
ENTONI GODFRI, DZON JOVANOVIC I SINISA MALI
SINISA MALI
JOVANOVIC, GODFRI I MALI
SINISA MALI
GODFRI, JOVANOVIC I MALI
JOVANOVIC, GODFRI I MALI
1/

Потписан Међудржавни споразум о подстицању инвестиција са САД

Министар финансија Синиша Мали и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри потписали су данас у Влади Србије, Међудржавни споразум о подстицању инвестиција, који је предуслов за отпочињање активности америчке Међународне развојне корпорације (DFC) у Србији.

Потписивању Споразума присуствовао је и директор канцеларије DFC у Србији Џон Јовановић.

Сва три званичника сагласила су се да је реч о изузетно значајном Споразуму за економски развој Србије и целог региона, као и за привлачење инвестиција и отварање нових радних места.

Такође, Споразум је и потврда поверења између америчке администрације и Владе Републике Србије.

„Потписали смо данас изузетно важан Споразум са Владом САД о подстицању инвестиција. Споразум је од велике важности за економски развој наше земље и остваривање високих стопа привредног раста које смо дефинисали у буџету за 2021. годину као и за године које су пред нама“, рекао је министар Синиша Мали након потписивања споразума.

Према његовим речима, три су разлога зашто је за грађане Србије, а нарочито привреднике, овај Споразум, од изузетног значаја.

„Први разлог је, што он потврђује да се Вашингтонски споразум и даље примењује. Подсетио бих да је једана од тачака тог Споразума била и отварање Америчке развојне агенције у Србији која покрива цео регион. То смо испунили, агенција се отворила још у септембру прошле године а са овим Споразумом сада отварамо врата даљој сарадњи са америчком администрацијом. Због тога је за грађане Србије то веома важна вест“, рекао је Мали.

Он је додао да је други важан разлог што Споразум указује на велико поверење које америчка администрација има у економске реформе које спроводи Србија.

„Други разлог је што потписивање оваквог једног Споразума указује на велико поверење које  америчка администрација има у економске реформе као и у перспективе раста наше економије. Зашто би, америчка развојна агенција улагала новац у Србију, да није сигурна не само да ће зарадити новац, него да је ово сигурна и атрактивна дестинација за инвестиције. То је сигнал и осталим инвеститорима не само из Америке већ и осталих делова света да дођу у Србију, која је отворена за инвестиције и бори се за свако радно место“, казао је Мали.

Он је навео и да је трећи разлог важности овог документа тај што је он предуслов за реализацију гарантне шеме која ће у сарадњи са DFC и комерцијалним банкама у Србији бити спроведена у Србији.

„Остајемо посвећени томе да гарантну шему са DFC усагласимо до краја првог квартала и да већ до краја другог кваратала тај новац буде на располагању нашим предузећима и пословним банкама како би обебзедили постојећа радна места и отворили нова“, рекао је Мали и прецизирао да је реч о износу од око милијарду долара.

Према његовим речима тај новац ће бити на располагању привредницима, малим и средњим предузећима, за обртна средства и за инвестиције. Реч је, наглашава,  о огромном капиталу који ће им дати могућност да умање негативне последице корона вируса, да расту и развијају се  и остваре своје планове. Намера је и да рок за одобравање тих кредита буде на период дужи од десет година, што у гарантној шеми која је тренутно на снази –  није случај.

Министар је подсетио да у Србији већ постоји једна гарантна шема која је договорена са комерцијалним банкама, у којој је гарант реализације дела кредита Република Србија. Он је додао да је та гарантна шема остварила своју сврху и дала изванредне резултате, нарочито у очувању економске супстанце предузећа и радних места.

„Око 23.000 предузећа је искориситло 1.580.000.000 евра постојеће гарантне шеме од укупно две милијарде евра, колико је било на располагању. То је био огроман подстицај за ливидност, за инвестиције и за обртна средтва. Дакле, реч је о стотинама хиљада радних места које смо спасли уз помоћ гаранте шеме“, навео је он.

Министар је поновио да су државне мере подршке у укупној вредности од шест милијарди евра (12,5 одсто БДП-а Србије), показале своју оправданост у резултатима које смо остварили, а то је најмањи пад БДП у Европи, очување радних места и избегавање црног сценарија у погледу масовних отпуштања која су се догодила у другим земљама.

Према његовим речима, успешно се боримо и на другом фронту а то је борба за здравље грађана, први смо у региону покренули масовну вакцинацију, што је предуслов да разбијемо терет пандемије и „пуним спринтом“, кренемо напред у остваривање економског напретка.

Мали је најавио и да ће се за пар недеља изаћи са још једним пакетом мера, те ће то заједно са гарантом шемом која се договара са DFC то бити додатак на све оно што ће влада урадити кроз свој буџет и помоћ нашим привредницима.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је да овај Споразум показује посвећеност САД економској будућности Србије.

„Србија има подршку САД да оствари свој циљ пуних европских интеграција и будућност као економски лидер на Балкану. Овај споразум омогућиће да DFC употреби цео свој спектар финасијских инструмената као што су финансирање дуга, капиталне инвестиције, осигурање од политичког ризика и кадрове за техничку помоћ.  Циљ нам је да овим инструментима мобилишемо нове инвестициje у Србији, и то не само стране већ и инвестиције домаћих српских српских компанија да би се отварала нова радна места и подржао развој привреде“, рекао је Годфри.

И он је подвукао значај присутва DFC у Србији, истакавши да су се већ конкретизовали неки програми као што је подршка од 91 милиона долара за сектор малих и средњих преудузећа у производњи хране, договорен са Министарством пољопривреде.

Директор канцеларије DFC у Србији Џон Јовановић истакао је да  Споразумом отвара искоришћавање путног потенцијала DFC у Србији. Он је подсетио да је наша земља једна од првих земаља са којима је DFC склопила уговор о подстицању улагања.

„Надам се да ће се искористити  прилика да се уз подршку DFC повећа број нових инвестиција, отварање нових радних места и помоћ грађанима Србије. Откако смо отворили канцеларију неуморно радимо да би додатно ангажовали јавни и приватни сектор у ширем региону. Присуство DFC потврђује спремност Америке да заједно са нашим европским партнерима проширимо финансијску помоћ Србији засновану на заједничким вредностима, да би Србија на крају остварила своју европску будућност“, рекао је Јовановић.

Он је додао и да је непосредни приоритет да се установи шема финансије подршке малим и средњим предузећима, да преброде економске последице Ковида 19 и да је циљ да се то уради у сарадњи са домаћим комерцијалним банкама.