Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. јануара 2021.
ФОТО1
ФОТО2
1/

Поповић: Долазак DFC-a даје сигнал инвеститорима да је Србија сигурна лука

Саветник министра финансија у Влади Републике Србије Огњен Поповић данас је учествовао на презентацији истраживања “Oднос грађана Србије према САД“, која је одржана у Народној скупштини, у оквиру обележавања 140. годишњице дипломатских односа Србије и Сједињених Америчких држава.

Поповић је нагласио да очекује, попут већине грађана Србије, да се сарадња са САД унапреди у наредних пет до десет година, те да је веома битан аспект односа две земље економска сарадња, која иде узлазном путањом. Рекао је да је њена круна отварање канцеларије америчке Међународне финансијске корпорације (DFC) у Београду и споразум о подстицају инвестиција, који је потписан прошле недеље.

Он је нагласио да су ефекти њиховог доласка немерљиви, пошто ће привреди бити на располагању палета производа.

„Ми ту говоримо о директном кредитирању привреде, о гарантним шемама и сарадњи са финансијским сектором с циљем бољег финансирања наше привреде, али ту је и специјална помоћ за микро, мала и средња предузећа. Новина је подршка развоју тржишта капитала и подршка како америчким тако и свим другим инвеститорима да се упознају и да дођу на наше тржиште“, навео је он.

Гарантна шема од око милијарду долара са DFC-ом, требало би да буде усаглашена до краја првог квартала, а да до краја другог квартала ове године новац буде на располагању предузећима и пословним банкама. Намера је да предметни кредити буду доступни и на период до десет година, што у гарантној шеми Републике Србије, која је тренутно на снази, није случај.

Поповић је подсетио да је Србија успела да помогне и грађане и привреду, како би у што већој мери спречила негативне последице вируса корона, што је зауставило сценарио пропадања привреде, као и масовна отпуштања.

„Ми захваљујући првом пакету мера имамо најмањи пад БДП-а у Европи, и шире, и успели смо да задржимо нашу економију на завидном нивоу. То је такође резултовало чињеницом да је наш кредитни рејтинг остао непромењен, док је наша макроекономска стабилност остала неугрожена“, рекао је Поповић.

Нагласио је да долазак DFC-а представља потврду исправне економске политике и даје додатни сигнал међународним инвеститорима да је Србија сигурна лука и да је покретач развоја у региону.

„DFC  са собом доноси и нови сет правила и стандарда на тржиште. Сви знамо да наш финансијски сектор дуго времена сарађује са европским фондовима, Европском инвестиционом банкама и другим европским партнерима и да они имају свој сет стандарда и цељева. Амерички приступ је у великој мери првенствено економски прагматичан и сматрамо да ће то утицати не само на повећање конкурентности и диверсификацију нашег финансијског сектора, већ и даље, на конкурентност целокупне привреде“, рекао је Поповић.

Поповић је подсетио и да је DFC основан 2019. године, на основу Закона о бољој употреби инвестиционих зајмова за развој (енгл. „BUILD act“) и представља синергију вишедеценијског рада претходника агенције, OPIC-a, као и Развојног кредитног тела Америчке агенције за међународни развој (USAID).

„Управо та синергија омогућила им је да добију значајна финансијска средства, али и да прошире палету производа, односно финансијских инструмената. Осим директног финансирања, гарантних шема и шема осигурања, учествују директно и индиректно на тржишту капитала, а дају и подршку у довођењу инвеститора, не само из САД“, објаснио је он и закључио да ће сарадња са њима бити подстрек за даље унапређење односа између две земље.

Истраживање, које је урадила агенција за истраживање јавног мњења Фактор плус, показало је да 20,9 одсто испитаника имају позитиван став према Сједињеним Америчким Државама, док чак 39 одсто испитаника имају негативан став, а као узрок за то 42,7 одсто испитаних кажу да је то због понашања САД према Србији у последњих 30 година. Ипак, више од 25 одсто грађана очекује боље односе у будућности.

Народни посланик и оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства (КСАП) Владимир Маринковић истакао је да је уверен да нада да промена администрације у САД неће довести до заокрета, као и да охрабује чињеница да су потврдили да је једна од добрих ствари која је урађена у мандату Доналда Трампа, управо Вашингтонски споразум, који гарантује сарадњу на више стратешких поља.

На представљању истраживања говорили су и председник Народне скупштине Републике Србије и ко-председавајући Саветодавног одбора КСАП (Конгрес српско-америчког пријатељства) Ивица Дачић, заменик амбасадора САД у Србији Габријел Ескобар, као и потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, ко-председавајућа Саветодавног одбора КСАП.

Дачић је рекао да односи Србије и САД у последњих неколико година доживљавају позитиван тренд, и нагласио да очекује да ће нови амерички председник Џо Бајден и нова америчка администрација искористити узлазни тренд међусобних односа и наставити да их обогаћује новим видовима сарадње.

Михајловићева је констатовала да је неопходно додатно радити на побољшању односа Србије и САД, али уз поглед на будућност и стварање стратешког партнерства на обострану корист.

Заменик амбасадора САД у Србији Габријел Ескобар потврдио је да ће нова администрација донети извесне промене, али да се то неће односити на подршку развоју Србије.