Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
22. октобра 2019.
siniša mali pomoć penzionerima
siniša mali pomoć penzionerima
siniša mali pomoć penzionerima
1/

Помоћ пензионерима биће исплаћена 5. новембра

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали обишао је данас Клуб за старе на Врачару и том приликом најавио да ће 5. новембра ове године бити исплаћена обећана помоћ пензионерима у висини од 5.000 динара.

„Оно што је лепа вест је да ћемо око 5. новембра, дакле месец дана раније него што смо планирали, исплатити једнократну помоћ пензионерима у износу од 5.000 динара, то је управо резултат реформи које смо покренули 2014. Данас имамо прилику да говоримо о повећању плата и пензија управо захваљујући тим реформама које смо спровели“,  изјавио је Мали.

Он је подсетио да су највише захваљујући подршци најстаријих суграђана завршене тешке мере финансијске консолидације и у Београду и у Србији.

„Данас уместо дефицита, уместо високог јавног дуга ми причамо о суфициту у буџету,  о  новим аутопутевима, фабрикама, причамо о повећању пензија, повећању зарада у јавном сектору“, истакао је Мали.

Он је подсетио и да ће од 1. јануара бити повећане пензије, по швајцарској формули, где се пензија одређује на основу висине просечне плате и висине инфлације.

„То је најбоља могућа формула која се примењује у целом свету. Ми већ сада знамо, а за пар дана ћемо знати сигурно, да ли је реч о повећању пензија између 5.3 и 5.4 одсто“, рекао је Мали.

Према његовим речима уз једнократну помоћ иде се и на повећање пензија и то је све резултат тешких реформи које су спроведене од 2014. године.

„Финансије су нам потпуно стабилне, привреда остварује раст, просечне зараде такође расту. Ми ћемо већ у децембру имати просечну плату већу од 500 евра, а била је пре само пар година 328 евра. Дакле, како нам економија иде боље тако ће и пензије расти из године у годину  и може да буде само боље“, нагласио је Мали.

Он је истакао да резултата не би било без стрпљења и подршке најстаријих.

„Није било лако те 2014. године, али хвала вам на подршци и од председника Вучића и свих нас јер сте ви били ти који су поднели најтежи део реформи да би ми данас причали о томе да отварамо нове клубове за старе, да омогућавамо веће плате и пензије, и то је у највећој мери ваша заслуга и свих нас који се трудимо да заједно са вама ову државу учинимо бољим и лепшим местом за живот“, истакао је Мали.

Мали је је говорећи о клубовима за старе истакао да је лепо да постоје таква места за дружење, социјализацију и креативност.

„Укупно 2014. године било је 20 клубова за старе, а данас их је за 10 више. Ускоро ћемо се видети поново у новом клубу у Железнику до краја ове године“, најавио је министар Мали и додао да су ово неки од лепих тренутака којима се искрено радује.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је да је брига о старима приоритет политике Владе РС, као и да је једно од обећања да се добробит државе осликава на живот свих грађана па и пензионера.

Он је истакао и да су многи пројекти у плану, а један од њих је и сарадња са ПИО Фондом на отварању клубова за пензионере али и реализација једног међугенерацијског пројекта сарадње најмлађих и најстаријих суграђана.

Ђорђевић је изразио наду да ће се слични клубови, као овај који је са министром финансија Синишом Малим посетио у Проте Матеје 36, отварати широм Србије и да ће то препознати локалне власти, јер је „брига о старима, брига о нама самима“.

Догађају је присуствовала и градски секретар за социјалну заштиту Наташа Станисављевић која је подсетила да је за последњих пет година обновљено и отворено десет нових клубова за старе и најавила наставак подршке Града Београда и у наредном периоду.